Mészáros Lőrinc átvette a hatalmat

A veszprémi kézilabdacsapat felügyelőbizottságában kaptak helyet a felcsúti polgármester közeli bizalmasai.

Jandó Zoltán
2017. 07. 31. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészáros Lőrinc bizalmi emberei kerültek a veszprémi kézilabdacsapatot működtető társaság, a Veszprém Handball Team (VHT) Zrt. élére – derült ki a vállalat cégirataiból. A társaságot jórészt lefejezték, csak az operatív és pénzügyi vezetésért ténylegesen felelős embereket hagyták a helyükön, lévén nélkülük leállt volna az élet a csapat körül.

A hatalomátvétel még július közepén zajlott, ekkor tartott egy rendkívüli közgyűlést a VHT. Itt rögzítették az új tulajdonos megjelenését a társaságban, így – bár a cégbírósági bejegyzés még nem történt meg – immár papíron is a felcsúti polgármesterrel szoros üzleti és baráti kapcsolatban lévő Szíjj László vállalata, a Duna Aszfalt (DA) Zrt. a kézilabdacsapat többségi tulajdonosa. A DA az 50 részvényből 26-ot szerzett meg, azaz 52 százalékos részesedéssel bír a VHT-ban.

A közgyűlésen azonban az új tulajdonosi viszonyok rögzítésénél sokkal több történt. Lemondott például a teljes felügyelőbizottság, akárcsak az igazgatóságból Ovádi Péter és Mihalovics Péter, míg az igazgatóság másik két tagját, Várhegyi Attilát és Kálomista Gábort visszahívták tisztségéből. A váltások egy része érthető: Kálomista például még akkor került a vállalat vezetésébe, amikor a Veszprém elnöke Fonyó Károly, a lapunkban is tulajdonos Simicska Lajos egyik legközelebbi üzlettársa volt.

Emiatt egyes körökben a filmproducert azóta is a kormányfővel időközben összevesző Simicska emberének tartják. Mások esetében viszont már kevésbé egyértelmű az elküldésük oka. Ovádi és Mihalovics például helyi fideszes politikusok, utóbbi ráadásul a Fidelitas egykori alelnöke, míg Várhegyi Attila abszolút bizalmi ember a nagyobbik kormánypártnál, az állami média egyik legfontosabb háttérfigurája. A felügyelőbizottságban pedig ott ült a veszprémi polgármester, az ugyancsak fideszes Porga Gyula, akinek szintén távoznia kellett.

Látszólag tehát még a lojális kádereknek is fel kellett állniuk, hogy helyet szorítsanak az új tulajdonos embereinek. Az igazgatóságban a régiek közül így kizárólag Sevinger Zsolt és Lakatos Antal maradt. Lapunk úgy tudja, Sevinger volt az az elmúlt években, aki a tényleges ügyvezetést végezte, míg Lakatos a helyi Kinizsi Bank tulajdonosaként pénzügyi okokból lehet fontos akár a későbbiekben is.

Az érkezők névsorában azok számára, akik ismerik Mészáros Lőrinc üzleti körét, nagy meglepetés nincs. Az új vezérigazgató a Duna Aszfalt ügyvezetője, Tóth László nem lenne azonban meglepő, ha a jövőben a felügyelőbizottságnak is nagyobb szerepet jutna a VHT életében, mint korábban. Itt kaptak ugyanis helyet Mészáros közeli bizalmasai, így Csík Zoltán, Antal Kadosa Adorján, illetve Vörös József.

Csík a felcsúti polgármester számos cégében vezető pozíciót tölt be, és többször előfordult már, hogy ő volt Mészáros Lőrinc „előkóstolója”: feltűnése egy vállalatban nem ritkán azt jelenti, hogy idővel a milliárdos is érkezik.

A közbeszerzési szakértő Antal Kadosa Adorjánról az Index néhány hete azt írta: üstökösként robbant be a Mészáros-teambe, nagyon bíznak benne, többek szerint talán most az ő pályája ível a leggyorsabban felfelé.

Vörös József pedig Mészáros jogi képviselője és közeli barátja, és ő képviseli a felcsúti Puskás Akadémiát működtető alapítványt is jogi ügyekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.