Nem Abháziában, hanem Brüsszelben tartózkodik a jobbikos Kovács Béla

A Magyar Idők keddi lapszámában még azt írta, hogy a politikus valahol a Kaukázus mélyén bujkál.

MN
2017. 07. 04. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a Magyar Idők kedden arról cikkezett, hogy Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő a Grúziától kvázi elszakadt Abháziában bujkál az ügyészség elől, Kovács a Facebook közösségi oldalán keddi újságot a kezében tartva bizonyította, valójában Brüsszelben van. 

Az ügyészek jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt már június 23-án ki akarták hallgatni a politikust – akit egyébként kémkedéssel is gyanúsítanak –, ám ekkor nem jelent meg a nyomozó hatóságnál. A Központi Nyomozó Főügyészség július 19-ére ismét gyanúsítottként idézte be Kovácsot. „Feltétlenül otthon leszek, Magyarországon, és állok a hatóságok rendelkezésére” – írta közleményben Kovács nem sokkal azután, hogy képekkel bizonyította, Brüsszelben van.

Korábban megírtuk, hogy az ügyészek jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt már június 23-án ki akarták hallgatni a politikust – akit egyébként kémkedéssel is gyanúsítanak –, ám ekkor nem jelent meg a nyomozó hatóságnál.

Ügyvédje akkor azt mondta, ügyfelét külföldön, kórházban kezelik. A kormánypárti lap szerint, ha Kovács Béla a fent említett időpontban sem jelenik meg és nem mutat hivatalos orvosi igazolást, a KNYF elrendelheti az elővezetését, ha pedig nem találják, kiadhatják ellene a nemzetközi elfogatóparancsot is. Kedden kora délután az Index kiderítette, hogy Szikinger István, Kovács védőügyvédje tájékoztatta arról írásban a nyomozókat, hogy Kovács június 23-án azért nem ment el a kihallgatásra, mert Abháziában gyógykezelik.

Abháziát északról Oroszország, nyugatról a Fekete-tenger, keletről, délkeletről Grúzia határolja. Oroszország kivételével csak hasonló státusú, szakadár országok ismerték el hivatalosan. A tartományba hivatalosan csak grúz engedéllyel lehet belépni.

Hogy Kovács Belgiumban van, az azért is fontos, mert Abháziában nehéz lenne nemzetközi elfogatóparancsot érvényesíteni – nemzetbiztonsági körökben általános vélekedés, hogy az abház tengerpartot bizonyos titkosszolgálatok pihentetőhelyként használják munkatársaik számára – ez viszont Belgium esetében nincs így, már ha egyáltalán Kovács esetében szükség is lenne ilyesmire. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.