Sokan jelentkeztek a Momentumnál

Fekete-Győr Andrásék építkeznek, de a „nyitottság” jegyében elfogadják a megkereséseket.

Markotay Csaba
2017. 07. 20. 6:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok párt, például az MSZP és az új pólusként emlegetett kezdeményezés egyes pártjai – az Együtt és a Párbeszéd – is felvették már a kapcsolatot a Momentum Mozgalommal, de ez a Momentum részéről nem egyeztetés volt valamiféle választási együttműködésről, ahogy az LMP-vel sincs ilyen, egyszerűen a „nyitottság és az alázat” jegyében minden politikai szereplő megkeresését elfogadják, mondta lapunknak Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke azután, hogy az utóbbi hetekben többször felvetődött a sajtóban az együttműködés lehetősége pártja és az LMP között. Utóbbi ugyanis elutasítja a jelenlegi parlamenti pártokkal az összefogást, a Momentum pedig az elmúlt huszonhét év politikájával és fő alakítóival nem működne együtt, a kapcsolat tehát kézenfekvő lenne. (A Válasz.hu értesülése szerint egyébként Botka László stábja lefoglalta az ujpolus.hu doménnevet.)

„A Momentum közössége határozott abban, hogy ne más pártokkal és választástechnikai kérdésekkel foglalkozzon, hanem a nemzet jövőjével, a programalkotással. Ezért mi nem is kerestünk meg más pártokat, az időnket a helyi közösségek beindítására fordítjuk” – fogalmazott Fekete-Győr. A Magyar Nemzetnek más források is megerősítették, hogy hivatalos egyeztetések nem zajlottak a Medián kutatásának nyilvánosságra kerülése után, csak személyes beszélgetések egyes vezetők között, de ezeknek sincs közük a kutatáshoz, és nem jutottak semmilyen konkrétumra. A Medián másfél héttel ezelőtti felmérése azt mutatta, a választók mintegy 16 százaléka elgondolkozna az LMP és a Momentum összefogásából álló „új pólus” támogatásán.

Egyelőre azonban ennek nem sok alapja van. A Magyar Nemzet megkeresésére Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja emlékeztetett: a párt kongresszusi határozata kizárja az együttműködést a jelenlegi parlamenti pártokkal, a nem parlamenti pártokkal pedig csak azután tudnak erről dönteni, hogy azok tisztázták a programjukat, és így tudható, hogy mit gondolnak a világról. A program megalkotása viszont a Momentumnál még tart; október 15-én hozzák majd „teljes valójában” nyilvánosságra.

A balliberális Republikon kedden megjelent felmérése azt mutatja, hogy – pusztán a számok alapján – lenne értelme az összefogásnak, hiszen Budapesten többen vannak a baloldali és liberális szavazók, mint a kormánypártiak, de a széttöredezettség miatt meg sem közelítik a Fideszt. Ez a felmérés a fővárosi biztos szavazó pártválasztók körében a Momentumot 9, az LMP-t pedig 6 százalékra hozta ki. Ma egyébként Bodajkon kezdődik a Momentum közéleti fesztiválja, amelyen bár közvetlen pártpolitikával nem akarnak foglalkozni, a Tiszta lappal címet viselő első nap arról szól majd, hogy a rendszerváltás óta eltelt huszonhét évben a politikai elit mit rontott el. Az Európához tartozunk lesz a pénteki, a Jövőbe nézünk pedig a szombati nap témája. Kérdés, hogy utóbbin az LMP és más pártok előkerülnek-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.