Szijjártó: Erős Európára van szükség

Nem azért szurkolunk a jobb orosz–amerikai viszonyért, mert oroszbarátok volnánk – mondta a miniszter.

MN
2017. 07. 15. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa előtt álló új kihívásokról és a magyar–amerikai kapcsolatok új korszakáról tartott előadást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a washingtoni konzervatív Heritage Alapítványnál pénteken – írja az MTI. A távirati iroda tudósítása szerint a tárcavezető úgy fogalmazott: Európa öt nagy történelmi kihívással néz szembe, mégpedig a terrorfenyegetéssel, a migrációs problémával, az ukrajnai háborúval, az energiabiztonsági kérdésekkel és a brexittel, az Egyesült Királyság az unióból történő kilépésével.

Szijjártó szerint abban valamennyi uniós tagország egyetért, hogy erős Európára van szükség, a vita arról szól, ez hogyan valósítható meg. A magyar kormány álláspontja az, hogy az erős nemzetállamok Európája teszi erőssé az Európai Uniót is.

Az Oroszországhoz fűződő uniós, magyar és amerikai kapcsolatokat a miniszter szerint racionális vitának kellene jellemeznie. Kiemelte: „Amikor szurkolunk annak, hogy az amerikai elnök képes legyen a jelenleginél jobb viszonyt kialakítani Oroszországgal, akkor ezt nem azért tesszük, mert oroszbarátok vagy Amerika-barátok volnánk, hanem mert egész egyszerűen magyarbarátok vagyunk.”

A magyar–amerikai viszonyt illetően jelezte: Magyarország örömmel fogadta az amerikai elnök véleményét, miszerint „a kétoldalú kapcsolatoknak a kölcsönös tiszteleten kell alapulniuk és nem egymás leckéztetésén”. Kérdésre válaszolva a korábbi beavatkozási kísérletre példaként említette, hogy amikor az előző, a Barack Obama irányította amerikai kormányzat idején a külügyminiszter helyettesénél tett látogatást Washingtonban, elé tettek egy listát, mondván, a politikai viszony javítására csakis akkor van esély, ha az ott szereplő elvárásoknak a magyar kormány eleget tesz. A listán pedig a többi között az alkotmány átalakítása vagy az egyházakat szabályozó törvények megváltoztatása is szerepelt.

Az energiabiztonságot érintve elmondta: Magyarország is szívesen diverzifikálná energiaforrásait, vásárolna amerikai cseppfolyósított gázt, csakhogy erre kizárólag Lengyelországban van fogadóképes infrastruktúra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.