Csillapíthatatlan étvágyuk van Mészároséknak

Egy cégbe tömöríti ingatlanérdekeltségeit a felcsúti polgármester, hogy elkerülje az adófizetést.

Hajdú Péter
2017. 08. 26. 5:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel arra mutat, Mészáros Lőrinc sem akar lemaradni Schmidt Mária mögött. Az újonnan érdekeltségébe került céggel, az Appeninn Holding Nyrt.-vel ugyanúgy mentesülni szeretne a társasági és iparűzési adó fizetése alól, mint a Figyelőt is birtokló üzletasszony érdekeltsége, a Budapesti Ingatlanforgalmazó Nyrt. (BIT). A szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (SZIT) szóló jogszabály ugyanis lehetőséget ad arra, hogy amennyiben egy cégnek legalább ötmilliárd forint induló tőkéje van, és kizárólag ingatlan-bérbeadásból és -forgalmazásból él, mentesüljön a fenti két adó megfizetése alól.

A manőverre akkor derült fény, amikor pénteken az Appeninn bejelentette a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt., illetve a Konzum PE Magántőkealap 24,51–24,51 százalékos részesedést szerez a vállalkozásban. A közlemény szerint az új tulajdonosok kötelező nyilvános vételi ajánlatot tesznek a társaság részvényeinek 180 napos, a forgalommal súlyozott átlagárán. Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója az ügylet kapcsán arról beszélt, hogy a céget szabályozott ingatlanbefektetési társasággá akarják alakítani, s ide összpontosítják jövőbeli ingatlanbefektetéseiket.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az Appeninnben fölhalmozott vagyon haszna után mentesülnek az adófizetés alól, igaz, ennek feltétele, hogy a szabályok értelmében a magasabb nyereség 90 százalékát osztalékként kifizessék a részvényeseknek. Így várhatóan minden korábbinál népszerűbb lesz a részvény a kisbefektetők körében is.

Miután az Appeninn-részvény ára a mostani bejelentés előtt jelentősen emelkedett, megkérdeztük Dióslaki Gábort, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnökét, hogy nem vetődhet-e fel bennfentes kereskedelem gyanúja az ügyben. Az elnök a kereskedési adatokat megvizsgálva annyit mondott, hogy normálisnak tűnnek, az a tény azonban, hogy az augusztus 23-án bejelentett sajátrészvény-eladást követően másnap nagy esés következett be az Appeninn árfolyamában, indokolna egy rutinvizsgálatot. Ami persze nem jelenti azt, hogy valóban történt bármi szabálytalanság.

Ilyen – bennfentes kereskedelem gyanúja miatti – bejelentésre került sor, amikor közvetlenül a Konzum Nyrt. júniusi közlése előtt – amely szerint részesedést szerzett a cég az MKB Bankban – valakik feltűnően sokat vásároltak a cég papírjából. Akkor a TEBÉSZ az MNB felügyeleti részlegének vizsgálatát kezdeményezte az ügyben. A vizsgálat el is indult, de hivatalos közlés még nem látott napvilágot az eredményéről. Ugyanakkor a vizsgálatra egészen közelről rálátó forrásunk szerint már nem csupán bennfentes kereskedelem ügyében folyik az eljárás, hanem árfolyam-befolyásolás ügyében is vizsgálódnak a jegybank szakemberei. Ebben az esetben nem magával a céggel foglalkoznak, hanem a tőzsdei árfolyammozgásokhoz kötődő üzletkötéseknek néznek utána.

Dióslaki Gábor arra is fölhívta a figyelmet, hogy a Konzum Nyrt. és az Appeninn bejelentése egymásnak ellentmond. A Konzum ugyanis a vonatkozó szabályoknak megfelelően úgy fogalmaz, hogy megállapodást kötött az Appeninn-részvények „megvásárlása tekintetében”. Azaz a vételi szándékát jelentette be. Ezzel szemben az Appeninn honlapján úgy fogalmaztak, mintha már megtörtént volna a vásárlás, ami egyértelműen szabályellenes lenne, hiszen ahhoz elengedhetetlen a jegybank felügyeleti részlegének engedélyezése. Az elnök hozzátette, nem gondolja, hogy szabálytalanság történt volna, minden bizonnyal csak a megfogalmazás pontatlan.

Eközben tovább erősödött az ország leggazdagabb gázszerelőjének befolyása az MKB Bankban. Az MKB-tulajdonos Metis Magántőkealap kezelésének megszerzésével a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. már korábban 45 százalékos befolyást szerzett a pénzintézetben. Ehhez most a Metis 2 Magántőkealap százszázalékos tulajdonában lévő, felcsúti székhellyel bejelentett RKOFIN Kft. négyszázaléknyi MKB-részvényt vásárolt, így Mészáros befolyása 49 százalékra emelkedett a bankban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.