Jobban félünk a migránsoktól, mint a valódi terroristáktól

Menekülthullám, terrorizmus, globális felmelegedés – ezektől tart a magyar.

MN
2017. 08. 01. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar ember jobban fél a bevándorlóktól, mint az Iszlám Államtól vagy a globális felmelegedéstől – derül ki a Pew Research friss kutatásából. A washingtoni think tank most megjelent felmérése az egyes nemzetek állampolgárainak biztonságérzetét vizsgálta, összesítésük szerint pedig Magyarországon a nemzetközi trendektől eltérő félelmek dominálnak. Az eredmények szerint jellemzően az emberek többsége az Iszlám Állam miatt aggódik. A harmincnyolc országban megkérdezettek 62 százaléka a muszlim fundamentalista terrorszervezetet tartja a leginkább fenyegető jelenségnek, ezt követi a klímaváltozás 61 százalékkal. A megkérdezettek 51 százaléka fél a kibertámadásoktól és a világgazdaság ingatag állapotától, s csak ez után, ötödik helyen végzett a migránshullámtól való rettegés. Az Egyesült Államok hatalmának túlzott növekedését a válaszadók 35 százaléka tartja veszélyesnek, de Oroszország és Kína törekvései is szemet szúrnak, tőlük a megkérdezettek 31 százaléka fél.

Másként látja azonban a világot az átlagos magyar ember. Ahogyan arra a Pew Research összefoglalója is felhívja a figyelmet, mi vagyunk az egyetlen társadalom a vizsgálatba bevontak között, ahol a menekültektől való félelem az első 66 százalékkal. Utána következik az Iszlám Állam, őket a megkérdezettek 64 százaléka tartja veszélyesnek, majd a klímaváltozás jön. Rezonál a kormánykommunikációra továbbá, hogy a környező országokhoz képest Oroszország nálunk kevéssé minősül aggasztó jelenségnek. Magyarországon a megkérdezettek 26 százaléka tart Moszkvától, míg Lengyelországban ez a szám 65 százalék, európai összesítésben pedig 41 százalék. A magyarok az átlagosnál jobban bíznak Kínában is – nálunk a megkérdezettek 26 százaléka tartja aggasztónak a kínaiak gazdasági erejének megnövekedését, pedig az európai adat 30, a globális átlag pedig 31 százalék. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.