Ki mit ígér? Beindult a licit, az MSZP visszaadná a 13. havi nyugdíjat

Ellenzéki politikusok a nyugdíjminimum duplázását és nyugdíjplafont is ígértek. A Fidesztől senki nem ment el a fórumra.

Vég Márton
2017. 08. 31. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-as választás közeledtével elindult az újabb ígéretlicit a nyugdíjasoknak. A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének hatodik csillebérci rendezvényén szinte valamennyi ellenzéki pártelnök felszólalt, és válaszolt a „Ki mit ígér a nyugdíjasoknak?” kérdésre. Orbán Viktort is meghívták, de 2013 őszéhez hasonlóan most sem jött el.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke délután beszédet mond. Őt a 2014-es választás előtt egyébként még meg sem hívták.

Ígérgetésben talán Molnár Gyula, az MSZP elnöke járt az élen, aki a nyugdíjminimum duplázását, a százezer forint alatti nyugdíjak intenzív emelését és a tizenharmadik havi nyugdíj visszaadását is megígérte. Az Együtt programjához hasonlóan bevezetné a nyugdíjplafont, megduplázná a szociális otthonok számát, az idősek elleni bűncselekményeket szigorúbban büntetné, létrehozná az idősügyi biztos intézményét, és hatvankét éves kortól rugalmassá tenné a nyugdíjba vonulás korhatárát.

Nagy tapsot kapott Gyurcsány Ferenc a terembe való bevonulásakor. „Ellenzékben nagyon könnyű mindenkinek mindent megígérni. Nem akarok nyílt vitába keveredni a szocialistákkal, de én nagyon óvatos lennék a tizenharmadik havi nyugdíj bevezetésével, mert az évi kétszázötvenmilliárd forint nagyon hiányozna máshonnan, és nem értek egyet azzal, hogy mindenkinek, feltétel nélkül járjon” – fogalmazott a DK elnöke. A volt miniszterelnök visszafogottabb programot hirdetett: kötelezően csak inflációval emelne, prémiumot pedig csak akkor adna, ha van gazdasági növekedés. Ugyanakkor az egykori kormányfő szerint is szerepelnie kell egy ötvenezer forintos alapnyugdíj elérésének a rövid távú célok között. Úgy látja, hogy a következő években csak kisebb korrekciókra van szükség, de 2025-2030 körül már drámai lehet a helyzet. „Nem akarok udvarolni a választóknak. Bölcsebb lettem, óvok mindenkit attól, hogy sokat ígérjen, mert abból csak baj lehet.  Azokkal vitatkozom, akik túlígérik magukat” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.