Leslie Mandoki: Magyarországon elterjedt a göbbelsi gondolatmenet

A német–magyar zenész az Orbán Viktorhoz fűződő barátságáról és a menekültekről is beszélt a Magyar Narancsnak.

MN
2017. 08. 31. 6:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha Németországban játszom, ott van a fél bajor és a fél szövetségi kormány. Engem szoros barátság fűz ezekhez a politikusokhoz” – mondta a Magyar Narancsnak adott interjúban Mándoki László vagy ismertebb nevén Leslie Mandoki zenész és producer. Büszkén beszélt arról, hogy tutzingi otthonában a legfelső politikai döntéshozókat, média-véleményformálókat és gazdasági vezetőket látja vendégül, de a bensőséges estékről – amelyeken nem készül fénykép, és a vendéglista is bizalmas – nem akart részleteket elárulni.

A kérdésre, miszerint ő lenne-e az összekötő kapocs a Fidesz és a bajor kormánypárt, a CSU közt, Mándoki óvatosan válaszolt, de azt elismerte, hogy Orbán Viktort például Edmund Stoiber egykori bajor miniszterelnök mutatta be neki. A magyar kormányfőt művelt és érdeklődő embernek ismerte meg, akivel kellemesen lehet beszélgetni, és akivel ezért is összebarátkoztak. „Természetesen kiállok a barátságért, és természetesen segítek a hazámnak, ha segíthetek” – mondta.

A német sajtóban szerinte természetes, hogy nem az alapján ítélik meg a koncertjeit, hogy a kezdetektől, 2005-től fogva támogatja Angela Merkel kancellárt. „Magyarországon viszont elterjedt az a göbbelsi gondolatmenet, hogy aki nem az adott sajtóorgánum véleményén van, annak a munkássága elfajzott művészet” – mondta Mándoki az őt érő kritikákra.

A magyar és a német politika közti ellentétekről úgy véli, olyan harmonikus a két nép barátsága, hogy simán belefér, ha olyan kérdésekről, mint a menekültek, más a két parlament és az őket megválasztó két nép véleménye. A menedékjogot szerinte biztosítani kell az üldözötteknek, például a bebörtönzött török újságíróknak, de az illegális bevándorlók azért jönnek Európába, mert jobb életet akarnak.

Mándoki egyebek mellett a holokauszt miatt a zsidóság iránt meglévő felelősségünkre hivatkozva véli úgy: „ tartozunk a zsidóságnak avval, hogy biztonságban érezhesse magát Európában”, ezért „nem szabad tolerálnunk az intoleranciát”, vagyis el kell utasítanunk az antiszemitizmust és a fajgyűlöletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.