Méltatlan élet és halál az idősotthonokban

Lehangoló körülmények között tengették napjaikat a gyulai intézmény lakói. Egy budakalászi idősek otthonában a napokban három idős ember meghalt.

Kuslits Szonja
2017. 08. 04. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükséglakásszerű körülmények között lakott öt nyugdíjas abban a gyulai családi házban, amely az Adventista Szeretetotthon mögötti épületben idősek otthonaként működött 2017 májusáig. Az intézmény minden engedély nélkül üzemelt, az ottani „szolgáltatás” idén áprilisban jutott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) tudomására, amely vizsgálatot indított az ügyben, miután a Békés Megyei Kormányhivatal elrendelte az otthon azonnali bezárását, valamint 250 ezer forint bírsággal sújtotta a Hetednapi Adventista Egyházat – derült ki a hivatal által nyilvánosságra hozott jelentésből.

A gyulai épületet nem egyszerű megtalálni, bejutni ugyanis csak a szintén időseket gondozó gyulai Adventista Szeretetotthonon keresztül lehetséges. A félreeső kis házban (80 négyzetméter az alapterülete, és van még egy 40 négyzetméteres erkélye) öt egyágyas szobát alakítottak ki, valamint egy kétágyast a személyzetnek. Az SZGYF – miután tudomására jutott, hogy egy külön otthon működik az egyébként minden szükséges engedély birtokában működő szeretetotthon mögött – április 20-án tartott ellenőrzést az épületben, és lehangoló körülményeket talált.

A ház kívülről be volt ugyan vakolva, de festés hiányában egy szürke kis épület várta lakóit. A földszinten három idős ember lakott, koedukáltan osztoztak egy zuhanyzós fürdőszobán, ebben volt a földszint egyetlen mellékhelyisége is. Az emeleten további két szoba található, két nyugdíjas számára. Ők egy kádas fürdőszobán osztoztak, az akadálymentesítés hiányosságaiból fakadó minden kényelmetlenséggel együtt. Pontosabban: a jelentés szerint lényegében semmilyen akadálymentesítés nem történt az épületben, például olyan alapvető igényekre sem gondoltak, mint hogy kiszedjék a küszöböket. A házban zajló életet nagyban meghatározta, hogy nem volt semmilyen közösségi tér, de még étkező sem. A szobák túlzsúfoltak, többnyire a lakók saját bútoraival, valamint intézményi darabokkal voltak berendezve. A belső falak festése repedezett, a takarítás elégtelen volt.

A „szolgáltatás” színvonalát jelzi, hogy az épületben nem volt kiépítve nővérhívó; ha valamelyik idős embernek sürgős segítségre lett volna szüksége, csak telefonon tudott volna hívni valakit a szomszédos szeretetotthonból. Az ellenőrzés során megkérdezték a lakókat, hogy milyen egyéb szolgáltatást használhattak, ekkor derült ki, hogy nem ismerték az otthont kiszolgáló orvos ügyeleti idejét. Arról sem tájékoztatták őket, hogy milyen programokhoz csatlakozhatnak a szeretetotthonban, hogy aktívak maradjanak, ápolják társas kapcsolataikat. A szomszédos otthonon keresztül napi háromszori étkezéshez – ebből napi egy meleg ételhez – jutottak, de át kellett járniuk elfogyasztani. Az otthonnal kötött megállapodási szerződés szerint szombatonként nem kaptak meleg ételt – figyelembe véve az adventista hagyományokat –, ezt tudomásul vették a lakók. Megállapodási szerződésüket ugyanakkor nem tudták bemutatni az ott lakó idősek, ugyanis minden példányt az otthon vezetőjénél tároltak. A jelentés megállapította azt is, hogy bár szükséges lenne, a kis házban élők nem álltak folyamatos felügyelet alatt. Mindezért a lakók fizettek, ráadásul úgy, hogy nyugdíjuk a szeretetotthonhoz érkezett, és csak a díjak levonása után kapták meg a pénzüket.

Az épületet a Dorkás Alapítvány és az adventista egyház megosztott feladatokkal működtette. Megkeresésünkre az otthon egyházi igazgatója, Tóth Sándor elmondta, hogy nem fellebbeztek a bezárásra felszólító határozat ellen, ma már nincs idős lakója az épületnek. Hozzátette: a főépületben működő szeretetotthon viszont a jogszabályoknak megfelelően működik, az ellátás magas színvonalú, túljelentkezéssel küzdenek.

Nem a gyulai az egyetlen olyan otthon, ahol komoly gondok lehetnek, az utóbbi években egyre több, a szociális otthonokban tapasztalható problémára derült fény. Gyakori például a nem megfelelő orvosi jelenlét és a rendszeres hatósági ellenőrzés hiánya, ahogy a megdöbbentően rossz körülmények is.

Szerdán a Hírpress.hu egy másik tragikus esetről számolt be: augusztus 1-jén feltehetően ételmérgezés miatt kellett kórházba szállítani egy budakalászi szociális otthon ápolási osztályáról több idős embert, egyikük meg is halt. Tegnap Pászti András, a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke már arról adott tájékoztatást: a Napvirág Idősek Otthonában tíz gondozott betegedett meg, nyolcan kórházba kerültek. A megbetegedésekkel egy időben 3 haláleset is történt, az azonban még nem derült ki, hogy ezek összefüggésbe hozhatók-e a gyomor-bélrendszeri, hányásos, hasmenéses megbetegedésekkel. Mindenesetre a Szentendrei Járási Hivatal és Budapest Főváros Kormányhivatala népegészségügyi szakemberei haladéktalanul megkezdték a járványügyi és élelmezés-egészségügyi vizsgálatot.

Megtudtuk: a magánbefektetők tulajdonában lévő idősek otthonában saját konyha működik, ott készítették tehát az elfogyasztott ételeket, vagyis a felelősség az övék. Amennyiben be kell zárni az intézményt, a gondozottakat az állami szociális otthonokban kell elhelyezni; úgy tudjuk, erre vonatkozóan már készülnek tervek. Az érintetteket egyébként a budapesti Szent László és a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházba szállították. A kormányhivatal munkatársai begyűjtötték a széklet-, élelmiszer- és ételmintákat, de laboratóriumi vizsgálatuk még zajlik. A népegészségügyi hatóság addig is többek között szigorított fertőtlenítést rendelt el a megelőzés érdekében.

A kialakult helyzettel kapcsolatban Lipterné Bierbaum Erika, a Napvirág Idősek Otthona intézményvezetője annyit közölt az intézmény honlapján: a működést felügyelő hatóságok (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat [ÁNTSZ], Pest megyei Kormányhivatal) által indított vizsgálatok még folynak. Lezárultukig az eseményekről nem tudnak semmit mondani, illetve kiemelte, az intézmény a működése során a szakmai protokollok szerint jár el.

Ottjártunkkor egyébként nem kívántak nyilatkozni; arra hívták fel a figyelmet: az otthon magánterületen található. Kerestük az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, ugyanis az ÁNTSZ-től azt a tájékoztatást kaptunk, hogy kérdéseinkre a tárca adhat választ. Lapzártánkig azonban nem érkezett válasz. Az ügyben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere sem szólalt meg nyilvánosan. Kérdés, hogy milyen lépések várhatók a hasonló esetek megakadályozására. A történtek kapcsán a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra feljelentés, bejelentés ez ideig nem érkezett – tudtuk meg a rendőrségtől.

Döcögő szociális ellátórendszer

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.