Nézőpont: Közép-Európa egyetért a magyar kormánnyal bevándorlásügyben

A tíz országban készített felmérésből viszont az is kiderül, sok helyen nem tudják, ki az a Soros György.

MN
2017. 08. 17. 4:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz közép-európai országban (Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária) készített közvélemény-kutatást a kormányközeli Nézőpont Intézet a magyar kormány és politikájának megítéléséről. Bár a Magyar Idők szerint a felmérést a lap megbízásából készítették, valószínű, hogy arról a kutatásról van szó, amit még júniusban rendelt meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) nettó 348 millió forintért, a „Magyarországgal kapcsolatos hírek médiahatásának vizsgálatára”.

A felmérésből kiderül, hogy a teljes, tíz országban felvett minta 75 százaléka elutasítja a menedékkérők elosztásáról, vagyis a kvótáról szóló EU-s terveket. Ez az arány a kelet-közép-európai államok átlagában eléri a 80 százalékot. Leginkább a csehek és a szlovákok ellenzik, 93, illetve 94 százalékuk van ellene. A németeket és az osztrákokat is megosztja ugyanakkor a tervezett mechanizmus, mindkét országban közel azonos a támogatók és az ellenzők aránya (50, illetve 46 százalék ellenzi).

###HIRDETES###

Ha úgy teszik fel a kérdést, be kell-e fogadni az illegális úton érkező bevándorlókat, egységes a közép-európaiak álláspontja, átlagosan tízből kilencen ugyanis nem fogadnának be országukba ilyen migránsokat. Az ő befogadásuk mellett kiállók aránya még Németországban is csak 15, Ausztriában pedig csak 8 százalékos.

A legális úton érkező bevándorlók és háború elől menekülők befogadása esetében más a helyzet, a megkérdezettek közel kétharmada (63 százalék) számít megengedőnek. Németországban és Ausztriában ugyanakkor átlagosan másfélszer magasabb azok aránya, akik befogadnának legális úton érkező bevándorlókat vagy a háború elől menekülőket, mint ahányan ezt a kelet-közép-európai országokban támogatják.

A kutatás kitért arra is, hogy a közép-európaiak mennyire támogatják a magyar kormány bevándorlási politikáját. A három visegrádi ország – Lengyelország, Csehország, Szlovákia – polgárai közül átlagosan kétszer többen értenek egyet a magyar kormány bevándorlási politikájával (53 százalék), mint ahányan ellenzik azt (27 százalék). Ez az arány a németek és az osztrákok esetében fordított, itt átlagosan 26 százalék szimpatizál a magyar kormány migránspolitikájával és 61 százalékuk ellenzi azt.

A kutatás természetesen külön kitért a magyar kormány által élesen támadott Soros György üzletember személyére. Soros azonban kevésbé számít ismertnek Közép-Európában, a teljes minta háromötöde (62 százalék) nem ismeri, vagy nem tudott válaszolni a kérdésre. A magyar származású üzletember ismertsége viszont kimondottan magas Romániában (63 százalék véleményt tudott alkotni róla), ahol a kormány ugyancsak őt tekinti ellenségének. Minél magasabb az adott országban Soros ismertsége, annál kevésbé szimpatizálnak vele, legkevésbé a románok (42 százalék) és a szerbek (39 százalék) kedvelik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.