Riadót fújt a jegybank: szervezett adathalászatra figyelmeztetnek

Június óta három hazai nagybank ügyfeleitől is próbáltak banki adatokat kicsalni, az adathalászok épp a biztonságra hivatkoznak.

MN
2017. 08. 08. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól szervezett adathalász akció indult a hazai nagy pénzintézetek ügyfelei ellen, a jegybank már közleményben is felhívja a figyelmet az online bűnözők akciójára.

Mint írják, az adathalászok éppen a biztonsági rések kiszűrésére hivatkoznak, amikor ügyféladatokat kérnek be e-mailben és az utóbbi időben már SMS-ben is.

Fontos azonban tudni, hogy a bankok sohasem kérik el ilyen formában a bizalmas információkat.

Az adathalászok az utóbbi időben sokat fejlesztettek technikáikon: az adott bankok honlapjaira nagyon hasonlító felületeket készítenek, a megtévesztett ügyfeleket ide irányítják át, és már arra is jobban figyelnek, hogy hibátlan helyesírással dolgozzanak. A hamis oldalakon bankszámlaszámokat, netbank-azonosítót és jelszavakat kérnek el – sőt egy „biztonsági alkalmazás” letöltésére is kérik a sértetteket, ami aztán a felhasználó SMS-kódjait téríti el.

Az MNB szerint a telefonos adathalászat idáig csak egy bizonyos, meg nem nevezett operációs rendszeren működött, közleményükben pedig arra sem térnek ki, hogy melyek a megtámadott nagybankok.

Azonban az OTP és az Erste saját korábbi bejelentéseiből tudható, hogy ügyfeleik is a célpontok között voltak, illetve vannak.

Az MNB szerint ügyfélkár eddig nem történt, s az érintett hitelintézetek a lehető leghamarabb tájékoztatnak a kockázatokról.

A jegybank az eddigiek alapján feltételezi, hogy célzott támadássorozat zajlik egyes magyarországi bankoknál számlát vezető fogyasztók ellen – és nem zárják ki azt sem, hogy a következő napokban az adathalászok újabb akciókat indítanak további hitelintézetek ügyfeleinél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.