Római-part: a kutatás szerint a többség nem akar mobil gátat a Duna mellé

A Greenpeace-nek készült felmérésből kiderül az is, tízből kilenc fővárosi ellenzi a közparkok beépítését.

MN
2017. 08. 31. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízből kilenc budapesti ellenzi a közparkok beépítését, és csupán minden ötödik fővárosi lakos támogatja a Római-parton a parti mobil gát építését – derül ki a Závecz Research Közvélemény-kutató Intézet felméréséből, melyet a Greenpeace Magyarország rendelt meg.

A kutatásból kiderül, hogy a budapestiek számára kiemelkedően fontos a zöldterületek védelme.

A felmérésből szerint ugyanis

A beérkezett válaszok értelmében kimondható, hogy a budapestiek azt szeretnék, ha a főváros kiemelten foglalkozna a zöldterületek védelmével és növelésével is. Ennek tükrében a Városliget, a Római-part, a Margitsziget, a Népliget, a Gellérthegy és minden kisebb közpark és közkert mind olyan területek, melyek védelmet kellene élvezzenek az amúgy alacsony egy főre eső zöldfelületi aránnyal rendelkező Budapesten.

A közvélemény-kutatás foglalkozott a Római-part természetközeli Duna-partjának mint értékes fővárosi zöldterületnek a rendezésével is. A kérdésekre adott válaszokból kiderült:

A kutatás arra is rákérdezett, hogy kinek kellene döntenie a Római-part árvízvédelmének kérdéséről: a III. kerületieknek, a budapestieknek, a Fővárosi Közgyűlésnek vagy egy szakértői zsűrinek, bizottságnak. A válaszadók

A Greenpeace Magyarország közleményében kiemeli, hogy a közvélemény-kutatási eredmények tükrében a fővárosnak konkrét lépéseket kell tennie a budapesti zöldfelületek védelméért és fejlesztéséért. Ennek érdekében javasolják, hogy

Mindebből következik, hogy a Római-part árvízvédelmére is olyan megoldást kell találni, mely a lakosság mellett a Duna-part természeti, táji, parthasználati értékeit is megvédi – emelik ki. Gadó György Pál, a Greenpeace zöldterületi kampányfelelőse úgy fogalmazott, a felmérésből egyértelműen kiderül: a budapestiek számára fontosak és védendők a főváros fái és összefüggő zöldterületei. „Azt várjuk ezért a Fővárosi Közgyűléstől, hogy ezzel összhangban járjon el a Római-part védelménél is: vonja vissza a mobil gát nyomvonalát megszavazó áprilisi határozatát, és készíttessen olyan alapos, ökológiai, szociológiai és árvízi biztonsági szempontokat egyaránt tartalmazó alternatív tervet, amellyel megőrizhető Budapest e rendkívül értékes, természetközeli Duna-partja” – fűzte hozzá.

 

A telefonos közvélemény-kutatást 2017. augusztus 18. és 22. között, a budapesti lakosságra reprezentatív 500 fős mintán végezte a Závecz Research.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.