Távol tartják a külföldön dolgozó magyarokat a jövő évi szavazástól?

A 2018-as választásra legkorábban január 8-án lehet regisztrálni a külképviseleti névjegyzékekben.

Markotay Csaba
2017. 08. 31. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben már csaknem 300 ezer külhoni magyar szerepel a választási névjegyzékben, és regisztrációjuk a választás előtti 15. napig folyamatos, a külföldön dolgozó – azaz magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon lévő – magyarok regisztrációja legkorábban január 8-án kezdődhet meg. Sőt az sem kizárt, hogy ez utóbbi csoport tagjainak akár március közepéig kell várniuk, hogy bekerüljenek a számukra választási részvételt lehetővé tévő külképviseleti névjegyzékbe.

Különösen érdekes a külföldön dolgozók ilyen szempontból (is) hátrányos helyzete: egy részük a kormánnyal elégedetlen, így voksaikra – legalábbis részben – számíthat az ellenzék.

Pontos adatok persze nincsenek, hiszen a szavazataikat a lakcímük szerinti egyéni körzet listás és egyéni szavazataihoz keverik; ugyanakkor az európai parlamenti (EP-) választás adhat némi támpontot. Ott ugyanis az egész ország egy választókerületet alkot, így látszanak a külföldön dolgozók voksai. A 2014-es EP-választáson például a Fidesz ebben a csoportban is nyert ugyan 45 százalékkal, míg az Együtt–PM 17, az LMP 15, a Jobbik 12, a DK 5, az MSZP pedig 4 százalékot ért el.

A külhoniak viszont – akik bármikor bekerülhetnek a levélben szavazók névjegyzékébe és tíz évig maradnak benne (sokszor elhalálozásuk után is érvényes szavazókként) – jóval nagyobb arányban, mintegy 95 százalékban a Fideszt támogatják.

A kormány vélhetőleg épp emiatt nemrég kampányt is indított azért, hogy lehetőleg minél többen regisztráljanak közülük már most. Orbán Viktor miniszterelnök július közepén buzdító levelet írt a kettős állampolgároknak, amelyben úgy fogalmazott: „Magyarországon sorsfordító döntéseket kell hoznunk. Arra kérem, ha még nem tette, regisztráljon.”

A jelek szerint eddig a kampánnyal csak mérsékelt sikereket ért el a Fidesz, hiszen a regisztráció lassan halad – annak ellenére, hogy a választási regisztrációnál erősen a külhoniak felé lejt a pálya. Bár 355 ezer kérelem érkezett már be, a ténylegesen névjegyzékbe vett külhoniak száma a Nemzeti Választási Iroda friss adatai szerint jelenleg 293 524 – július közepén 290 ezer volt. Mivel a névjegyzékben szereplők száma hosszú ideje havonta néhány ezerrel bővül, nem valószínű, hogy a választásig jelentősen meghaladnák a 320 ezres értéket. (Igaz, már így is százezerrel többen vannak, mint a 2014-es országgyűlési választás idején.) Bár csak néhány, becslések szerint két-három parlamenti mandátum sorsát dönthetik el 2018-ban a külhoni magyarok listás szavazatai, szoros eredménynél ez döntő lehet.

Miközben a magyarországi lakcímű és itthon is szavazó választópolgárok automatikusan bekerülnek a névjegyzékbe, így szavazhatnak is, a külföldön dolgozó magyaroknak – ha van magyarországi lakcímük – minden egyes választáson vagy népszavazáson előzetesen kell kérniük a nyilvántartásba vételt. A folyamat viszont csak akkor kezdődhet el, ha az államfő kitűzi a választás időpontját, ami az azt megelőző 70–90 nap között lehetséges. És mivel az országgyűlési képviselők választását az alaptörvény szerint áprilisban vagy májusban kell megtartani, a legkorábbi időpont a regisztrációra január 8., míg a legkésőbbi március 18. lehet. Vagyis eddig az időpontig senki nem jelezheti, hogy külföldön akar szavazni, még akkor sem, ha tartósan külföldön dolgozik, és tudja előre, hogy részt akar venni a voksoláson. (A választás jó eséllyel április 8-án lesz majd, az ennél korábbi időpontra, április 1-jére esik ugyanis húsvét.)

Túl nagy tömegeket mindenesetre nem mozgatott meg eddig a külképviseleti szavazás. Nemcsak a három hónapnál kevesebb ideig nyitva álló regisztráció miatt, hanem azért is, mert a külföldön dolgozók levélben nem, csak személyesen a külképviseleteken szavazhatnak, amihez nemritkán többórás, netán több száz kilométeres utazást kell vállalniuk. 2014-ben a parlamenti választáson például 24 119-en szavaztak így, tavaly októberben a népszavazáson pedig kevesebb mint tízezren. Ne feledjük el, a külföldön dolgozók száma is jelentős. Noha pontos adatok az egységes adatbázis hiánya miatt nincsenek, a KSH Népességtudományi Intézete által 2015-ben publikált Demográfiai portré című tanulmányból lehet következtetni: 2014 elején 330 ezer magyar élt Európában. A Portfólió.hu legfrissebb összesítése alapján ennél jóval nagyobb, nagyjából 600 ezres lehet az unió más országaiban élő magyarok száma, nagy részük a 2004-es uniós csatlakozás után vándorolt ki. Csak Németországban majdnem 200 ezer magyar él jelenleg – írta a portál, amely az egyes tagállamok által megadott adatokból próbálta összesíteni a kivándorolt magyarok számát.

A kalkuláció szerint ennél is több magyar él Nagy-Britanniában, a cikk 250 ezerre teszi számukat. Több mint 70 ezer magyar él a szomszédos Ausztriában, és több mint tízezren tartózkodnak Svédországban és Hollandiában is. Közel tízezres lehet a lélekszámuk a spanyolországi, az írországi és az olaszországi magyaroknak.

A választás óta húsz új misszió jött létre, továbbá számos nem önálló képviseletet nyitnak olyan városokban, ahol nagyobb a magyarok lélekszáma – mondta hétfőn az őszi misszióvezetői értekezleten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki példaként Manchestert és Edinburghot említette. Az nem derült ki, mikor nyithat a főkonzulátus az említett két városban, de ha ez az áprilisi választásig megtörténik, akkor a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok akár több száz kilométeres utazást spórolhatnak meg, ha szavazni akarnak a parlamenti választáson. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.