A Kúria szerint sem felbujtó köpésügyben Gaudi-Nagy Tamás

Elutasították az ügyészség indítványát Pásztor István vajdasági politikus inzultálása kapcsán.

Lándori Tamás
2017. 10. 10. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem járt sikerrel az ügyészség felülvizsgálati kísérlete a Kúrián Gaudi-Nagy Tamás nemzeti jogvédő ellen. A vádhatóság azért fordult a legfelső bírói fórumhoz, mert meglátása szerint az első- és a másodfokú bíróság törvénytelenül hozott felmentő ítéletet abban a büntetőügyben, amelyben személyi szabadság megsértésével és garázdaság felbujtójaként vádolták az exjobbikost.

Gaudi-Nagy 2014 májusában egy Kossuth téri politikai eseményen ragadta magához a mikrofont, hogy felhívja a hallgatóság figyelmét, éppen arra sétál Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, akit „a határon túli magyarokkal kereskedő hazaárulónak” tart. Hozzátette, nem törvénytelen odamenni hozzá és véleményt mondani minderről. Ekkor többen Pásztor felé vették az irányt, körbevették a férfit, szidalmazták, egy nő pedig le is köpte

Az ügyészség ezzel kapcsolatban következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy a garázda inzultus felbujtója Gaudi-Nagy Tamás volt, és e nézete mellett azután is kitartott, hogy két alsó bírósági szinten is ellenkező ítélet született – az egykori parlamenti képviselőt bűncselekmény hiányában felmentették. A Kúriától felülvizsgálatot kérve kifejtette, a tényállásból levont ilyetén következtetés jogellenes, mivel a történtek alapján szerinte világos, Gaudi-Nagy legalábbis belenyugodott abba, hogy szavai nyomán megtámadják a sértettet. 

Kedden a Kúria is nemet mondott a megközelítésre. Márki Zoltán tanácsvezető bíró a döntés szóbeli indoklásában az ügyész felé fordulva azt magyarázta, hogy

felbujtásról akkor lehetne beszélni, ha a szónok konkrét személyeket szándékosan és kifejezetten felhívott volna erőszak alkalmazására.

Ugyanakkor arra is rámutatott, a védelem feleslegesen hivatkozott a szólásszabadságra, ha ugyanis megtörtént volna a bűncselekményre felhívás, akkor azt nem védené az alapjog, így viszont nincs relevanciája. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.