A professzornál szex volt a vizsgatétel: újabb magyar zaklatási ügy bukott ki

Huszonhét éve történt zaklatási ügyéről számolt be a Facebookon Falcsik Mari költő – támadója egy megbecsült irodalomtörténész volt.

Koncz Tamás
2017. 10. 24. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az első majdnem-meggyalázóm már 27 éve halott – de ez csak neki teszi könnyebbé ezt a helyzetet, nekem mitől lenne ezért könnyebb?” – így kezdődik Falcsik Mari saját zaklatásélményéről szóló beszámolója. A költő Facebook-oldalán mesélte el az 1974-es eset körülményeit, beszámolóját pedig a már közismert metoo címkével látta el.

Falcsik a történtek idején tizennyolc éves magyar szakos gólya volt az ELTE-n, a nagynevű irodalomtörténész professzor – Radnóti Miklós barátja – pedig szombat délelőttre hívta be vizsgázni a bölcsészkar épületébe. A folytatás rémálomnak is beillene a költő leírása alapján.

 „ beléptem a magam akkori 40 kilós senkiségével a nagy hatalmú és nagy testű professzor szobájába, leültem a tőle legtávolabbi helyre a könyvekkel teli, nagy, négyzetes asztal túlsó oldalán, mire a professzor nyomban az ajtóhoz ment, kulcsra zárta, majd azt mormogta felém, az egyetemi magázódó szokástól eltérően mindjárt letegezve engem: »Te tehetséges vagy, többet érsz, mint itt akármelyik, én segíthetek neked.« Nem hihettem, hogy jól hallom, semmit nem olvashatott tőlem, nem tudhatott róla, hogy verseket írok – blöffölt az öreg. A nagy csöndben megkérdeztem, mi a vizsgatételem címe, miről beszéljek, azt mondta, »Magadról!«, és jött, tolult, nyomult felém, mire én felálltam, ekkor elkapott, megfogta a mellemet, majd lefogott, és valami nyalás-harapás akcióba kezdett a nyakamnál, de amikor engedett a szorítása, hogy a szegény naiv fehér vizsgablúzom gombjait kinyissa, akkor kiszabadultam, és elkezdtünk kergetőzni a nagy négyszögű asztal körül.”

Falcsik végül visszatámadt, és egy vaskos Régi magyar költők tára kötettel csapta fejbe az idős férfit, így szabadult zaklatójától. A költő – beszámolója alapján – nem tett feljelentést az abúzus miatt, és bár az adott félévben kettest kapott régi magyar irodalomtörténetből, a „kivénhedt vadász” nem üldözte tovább.

Megkérdeztük Falcsik Marit, hogy a zaklatás után fordult-e a rendőrséghez, vagy később, amikor egyetemi státusa miatt már nem volt kiszolgáltatott helyzetben. Érdeklődtünk arról is, hogy professzort próbálta valaha is személyesen vagy nyilvánosan szembesíteni tettével. „Egyetem a professzorát, kórház az orvosát mikor nem védte meg a botránytól? Aki érteni akarja a molesztált nő egész helyzetét és lelkiállapotát, nézze meg a Táncos a sötétben című filmet\" - válaszolt a költő.

Mint Falcsik fogalmazott: „Fölnőttem Azon a ’74-es téli délelőttön önvédő lettem, örökre tekintélytagadó. És bármikor kész arra, hogy egy molesztáló férfit a közelembe eső bármiféle tárggyal leüssek, megállítsak. Mert sajnos nyílott még rá alkalmam. Végtelen szeretettel gondolok az összes nőtársamra, akiknek erre nem volt ereje vagy módja – máig úgy tartom számon, hogy épp ez az önvédelem volt az, ami miatt nem zavarodtam össze soha az ellenséges hímek és a kedves férfiak viselkedésének differenciált megítélésében.”

A Hollywoodban kirobbant, majd nemzetközi leleplezéshullámot kiváltó Weinstein-botrány óta Magyarországon is egyre több közszereplő – köztük volt kollégánk, Pion István – és magánszemély teszi ki a zaklatásról tanúskodó metoo címkét közösségi oldalán, vagy tesz konkrét vallomást zaklatójáról. Sárosdi Lilla színművész vallomása után már többen vádolják zaklatással Marton Lászlót, aki bár tagadja az állításokat, lemondott a Vígszínház főrendezői posztjáról.

Október 24-én újabb egykori színi növendék vádolta meg erőszakos szexuális közeledéssel Marton Lászlót – a névtelenséget kérő nő a Hvg.hunak számolt be a történtekről. Ezzel már nyolcra emelkedett az egykori főrendező vádlóinak száma, de arcát vállalva eddig csak Sárosdi Lilla beszélt zaklatásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.