Az idén már 190 településnek kell rendkívüli szociális támogatást utalni

Egymilliárd forintot osztott ki a kormány. Tavaly 866 millió ment el erre a célra.

Vég Márton
2017. 10. 07. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szegénység terjedésének újabb jele lehet, hogy a kormánynak idén már 190 települési önkormányzatnak kell összesen 968 millió forint rendkívüli szociális támogatást utalnia – az erről szóló döntést még augusztus 30-án hozta meg Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Tavaly 145 település összesen 866 millió forintot kapott erre a célra.

A legtöbb szociális támogatást, 55 millió forintot a Hajdú-Bihar megyei Komádi kapta; a város arról nevezetes, hogy hamarosan új börtön épül a településen. Megyei szinten is a legtöbb támogatás, összesen 218 millió forint (16 település közt szétosztva) Hajdú-Biharba érkezett, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye következik a 29 településre jutó 160 millió forintos támogatással, Borsod-Abaúj-Zemplén megye a harmadik a maga 113 millió forintjával (24 település). A megyeszékhelyek közül csak Kaposvár és Salgótarján kapott rendkívüli szociális támogatást 23, illetve 34 millió forint értékben, de érdekes módon például a turizmus szempontjából az egyik legnépszerűbb vidéki városnak számító Hajdúszoboszló vagy a kifejezetten jómódú Szentendre is részesült támogatásban.

A költségvetési törvény szerint a támogatások kiszámításánál hátrányt szenvednek az adóban erős önkormányzatok, ezért nem kapott egy fillér támogatást sem például a nem kifejezetten jómódú Miskolc. A támogatást ugyanis az adóerő-képesség alapján számítják, amiben az iparűzési adóból származó bevétel és a lakosságszám játszik kulcsszerepet. Csak az a település pályázhat a támogatásra, amelynek adóerő-képessége nem haladja meg a 32 ezer forintot. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi indoklása szerint kisebb támogatásban részesülnek azok az önkormányzatok, amelyeknek magas az adóbevétele, mivel ezek saját bevételeikből kellőképpen tudják finanszírozni szociális feladataikat.

– Minden egyes fillér a rászorulóknak jut. Sok az egyedül élő, özvegy nyugdíjas, de ebből támogatjuk a közüzemi hátralékosokat, a közmunkásokat, ebből jut tüzelő-, gyógyszer- és étkezési támogatásra is – mondta lapunknak Tóth József, a 39 millió forint rendkívüli szociális támogatást kapó, mintegy nyolcezer lakosú Polgár polgármestere. A hajdúsági városnak éves szinten 130-140 millió forintot kell szociális feladatokra költenie. A DK-s színekben politizáló Tóth szerint a pénzek osztásában ezúttal nem játszott szerepet a politikai hovatartozás. Erre utal az is, hogy a jobbikos vezetésű Ózd is kapott 19,7 millió forintot. Nyírbogáton pedig megint nagyon ügyesek voltak, a szabolcsi nagyközségben mintegy háromezren laknak, mégis kaptak 31,2 millió forintot. A nyírbogáti polgármester Simonné Rizsák Ildikó, férje pedig Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő. A házaspár legemlékezetesebb húzása talán az volt, amikor 2014-ben Simon Miklós az új törvények értelmében már nem lehetett Nyírbogát polgármestere, ezért neje váltotta a pozícióban. Így aztán a Simonné vezette testület végkielégítést és szabadságmegváltást szavazott meg Simonnak, aki a felháborodások hatására visszafizette az összeg egy részét.

A legkisebb összegű támogatást a Baranya megyei Tengeri kapta, mindössze 85 ezer forinttal segítette ki a kormány a csupán 62 lakosú falut. Nem mindenki nyert a pályázaton, hiszen például Tapolca is úgy ítélte meg, hogy szociális támogatásra lenne szüksége (gyerekétkeztetésre, temetési támogatásra), de végül elutasító levelet kaptak a kormánytól, így a saját forrásaikból kellene kigazdálkodniuk a költségeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.