Az MSZP hátat fordít a parlamentnek, a Jobbik és az LMP értetlenül áll

A szocialisták nem írnak alá egyebek mellett alkotmánybírósági beadványt sem, mert szerintük csak színjáték.

MN
2017. 10. 11. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP a jövő évi választásokig nem kezdeményez a parlamentben vitanapot, nem vesz részt ötpárti egyeztetésen, nem fordul a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz (AB) – közölte Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője szerdán. Tóth az MTI tudósítása szerint azt mondta: a nyugdíjasokkal kapcsolatos elképzeléseiket csütörtökön országgyűlési határozati javaslati formában benyújtják az Országgyűlésnek – ebben többek között a minimálnyugdíj 50 ezer forintra emelése, a 13. havi nyugdíj bevezetése és a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozásának feloldása szerepel –, de más parlamenti eszközzel nem kíván élni az MSZP-frakció.

A frakcióvezető szerint az MSZP legfontosabb célja, hogy a Fideszt leváltsa 2018-ban, a szocialisták ezért „szembesítő kampányt” indítanak. Ennek részeként a parlamenti műfajokon – napirend előtti felszólalásokon, interpellációkon, azonnali kérdéseken – túl a Parlament falain kívül úgynevezett részországgyűléseket szerveznek, ahova helyi civil szervezeteket, értelmiségieket is várnak. Az elsőt csütörtökön Egerben tartják, a nyugdíjasok helyzetével foglalkoznak, de az év végéig lesz még ilyen tanácskozás Kazincbarcikán, Ajkán, Szegeden és Pécsett is.

Tóth Bertalan azzal magyarázta a kivonulásukat a parlamenti munkából, hogy az Alkotmánybíróságot fideszes alkotmánybírákkal töltötték fel „a rendkívül rendszerellenes LMP” segítségével; Áder János köztársasági elnök „a Fidesz szolgája”, elnézi a korrupciós ügyeket, vállalhatatlan törvényeket ír alá; a Fidesz degradálta a vizsgálóbizottságok intézményét, és annak semmi értelme, hogy a demokratikus ellenzéki pártok egymással vitatkozzanak; illetve a kormány által kezdeményezett ötpárti egyeztetéseket színjátéknak, az ellenzék által kezdeményezetteket pedig pótcselekvésnek tartja.

A frakcióvezető – aki egyben az MSZP tárgyalódelegációjának is tagja – egy, az MSZP–DK-egyeztetésre vonatkozó kérdésre azt válaszolta: nemcsak a DK-val tárgyalnak, hanem minden demokratikus ellenzéki párttal, ezért konzultáltak már a Párbeszéddel is, és találkozni fognak az Együtt-tel is. A választást szerinte az egyéni választókerületekben lehet megnyerni, de a programokról is egyeztetnek. A listáról később döntenek, de szerinte a győzelmet a közös lista szolgálja a leginkább.

Eddig csak a DK négy, hivatalosan független képviselője bojkottálta a parlamenti munkát. A Gyurcsány Ferenc vezette párt korábban is ellenezte az együttműködést a Jobbikkal, például nem volt hajlandó aláírni olyan kezdeményezést, amelyet a jobbikos képviselők is szignáltak. 

A Jobbik a kormányváltás elárulásának, az ellenzéki szerep szándékos gyengítésének és a baloldali szavazók eladásának tartja az MSZP vezetőinek döntését – reagált Volner János, a Jobbik frakcióvezetője, aki szerint Tóth Bertalan levélben is tájékoztatta az ellenzéki frakciókat a párt részleges parlamenti kivonulásáról. Volner szerint a szocialisták Orbán Viktor miniszterelnök oldalára állnak, hiszen kivonulásuk drasztikusan korlátozza az ellenzék mozgásterét. Volner úgy fogalmazott:

„Így válnak érthetővé Botka Lászlónak, az MSZP leköszönő miniszterelnök-jelöltjének a szavai, aki távozását azzal indokolta: az MSZP egyes vezetői együttműködnek a Fidesszel, elárulják a baloldali szavazókat és ezzel a kormányváltás ügyét is.”

Az LMP értetlenül áll az MSZP döntése előtt – reagált Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője. Az LMP szerint a devizahitelesek lesznek a vesztesei, nem pedig az érdekükben vitanapot kezdeményező pártok. Az LMP azért indítványozott vitanapot a devizahitelesek ügyében, mert minden követ meg akar mozgatni azért, hogy a kormány alkalmatlansága miatt senki ne kerülhessen utcára. Ezen munka fontos elemének tekinti, hogy a parlamentben hívják fel a figyelmet a kormányzati mulasztásokra, ám az MSZP most nemet mondott rá. Kanász-Nagy szerint a szocialistáknak a döntésüket a több százezer devizahitelesnek kell megmagyarázniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.