Budaörs vesztett, de tovább küzd a szolidaritási adó ellen

Wittinghoff Tamás szerint az állam ellopja a város saját bevételét, és szép lassan csődbe viszi őket.

Hutter Marianna
2017. 10. 12. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha végérvényesen veszítünk, akkor szépen lassan csődbe viszi az állam Budaörsöt, amely a legtisztességesebben gazdálkodó települések közé tartozik az országban – erről beszélt lapunknak Wittinghoff Tamás polgármester annak kapcsán, hogy szerdán másodfokon pert vesztett a város az állammal szemben. A per oka az volt, hogy az állam szolidaritási adót vezetett be, amely a várost annak vezetése szerint aránytalan mértékben sújtotta. Ugyanis a 2017-es központi költségvetésben szereplő önkormányzati szolidaritási hozzájárulás előirányzata 21,3 milliárd forint, amelyből Budaörsre a számításaik szerint – az alkalmazott képlet alapján – 2,3 milliárd forint jut.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék még egyetértett a város panaszával: nyáron nem jogerősen arról döntött, hogy az államnak vissza kellett volna fizetnie a budaörsi önkormányzat számlájára mintegy 765 millió forint szolidaritási hozzájárulást. A törvényszék álláspontja szerint a szolidaritási hozzájárulás intézménye nem jogellenes, az alkalmazása azonban az volt. Az önkormányzatot illető központi költségvetési támogatásokat meghaladó mértékű szolidaritási hozzájárulás elvonásának pedig nincs jogszabályi alapja – mondta ki a bíróság. Ám a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött: jogszerűen járt el a költségvetés a szolidaritási hozzájárulás bevezetésével, a szabályozással nem éri kár az érintett önkormányzatokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium úgy kommentálta az ítéletet: a döntés véglegesen megerősíti, hogy a szolidaritási hozzájárulás fizetésének elve összhangban van az állami és önkormányzati feladatellátás átrendeződésével.

Wittinghoff Tamás viszont azt hangsúlyozta, minden követ meg fognak mozgatni azért, hogy az állam a továbbiakban „ne lophasson ki” pénzt Budaörs saját bevételéből, ezért a Kúriához fordulnak felülvizsgálati kérelemmel, illetve továbbra is várják, hogy az Alkotmánybíróság tárgyalja az ügyben benyújtott beadványukat. Ha pedig ezek sem lesznek elegendők, külföldi fórumokon folytatják a jogi küzdelmet, hiszen Wittinghoff egészen biztos benne: a szolidaritási adó nemzetközi kötelezettségeket is sért, például szembemegy a helyi önkormányzatok európai chartájával. Budaörs tehát most ott tart, hogy miután másodfokon jogerős ítélet született, továbbra is fizetnie kell a szolidaritási adót. Ezen az változtathat, ha a Kúria majd a városnak kedvező döntést hoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.