Feljelentést tett az LMP a hazugnak tartott nemzeti konzultáció miatt

Az LMP társelnöke szerette volna megkapni a tízmilliárdos kampányban emlegetett Soros-tervet, semmit sem küldtek neki.

MN
2017. 10. 20. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a nemzeti konzultációhoz kapcsolódóan Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Kanász-Nagy Máté pártszóvivő pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta: a kormány olyan tervről indított konzultációt és „herdál el csaknem tízmilliárd forintot”, amely valószínűleg nem is létezik.

Hozzátette: társelnökük, Szél Bernadett közérdekűadat-igénylés keretében kívánta megkapni a „Soros-tervet” a kormánytól, ám semmilyen választ nem kapott a rendelkezésre álló határidőn belül. Az LMP ezért adatpert is indít – tette hozzá a szóvivő.

Kanász-Nagy Máté kamunak, alaptalannak nevezte a konzultációt, szerinte csupán a kormányzati propaganda része, és az a célja, hogy elterelje a figyelmet az ország valódi problémáiról.

Bár a kormánypárti kampányban rendszeresen emlegetik Soros György veszélyes tervét, valójában nem létezik egységes Soros-projekt: a milliárdos üzletember 2015-ben és 2016-ban írt cikkeket az Európát érintő migrációs válság kezeléséről. Bár ezekben maga is a terv szót használja, sosem adott ki valódi tervanyagot.

A konzultációs kampányban több felvetését is programpontként idézik, általában kifordítva – például azt az ötletet, hogy minden migráns fejenként kilencmillió forintnak megfelelő összeget kellene kapjon a befogadó államtól. Soros György valójában azt írta, hogy a migránsokat befogadó államok kellene kapjanak fejenként kilencmilliós támogatást az Európai Uniótól. A kampányanyagban a hazugságoktól sem riadnak vissza: a szóróanyagokban állítják, hogy  Soros György ötödik programpontként azt szeretné, ha az migránsok erőszakos tetteit enyhébben ítélnék meg, mint az átlagpolgárokét. Soros György valójában soha nem mondott ilyent – az állítás a Magyar Helsinki Bizottság 2015-ös szakmai anyagának kiforgatása, az MHB ugyanis korábban azt javasolta, hogy a kormány a genfi egyezménynek megfelelően ne büntesse szabadságvesztéssel a jogellenes határátlépést.

Hogy a Soros-terv mennyire valószerűtlen, jól jelzi, hogy nem hallottak róla Izraelben sem, pedig a zsidó állam igazán nem vádolható Soros iránti elfogultsággal. Az Iránytű Intézet felmérésében megkérdezett válaszadók többsége sem hisz a létezésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.