A Helsinki Bizottság beperelte Rogán tárcáját a nemzeti konzultáció miatt

A civil jogvédők szerint a konzultációban szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait.

MN
2017. 10. 14. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Helsinki Bizottság bírósághoz fordult a nemzeti konzultáció miatt, szerinte a konzultációban szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait – írja a szervezet közleményében.

A civil jogvédők azt is kérik, hogy a konzultáció megalkotásáért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen kétmillió forint sérelmi díjat a szerintük félrevezető, valós tényeket hamis színben feltüntető állítások miatt.

A kormánykiadvány 5. kérdéséhez fűzött magyarázata szerint „Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása.”

A Helsinki azt írja, ez nem igaz, soha nem szorgalmazták a „migránsok” vagy „bevándorlók” bűntetteinek enyhébb megítélését, mindig is kiálltak a jogegyenlőség mellett. A szervezet tájékoztatása szerint a megcsonkított idézet az úgynevezett határzáras bűncselekmények 2015 szeptemberében történt bevezetése előtt született szakmai anyagból való, amely elsősorban a genfi menekültügyi egyezményre támaszkodva bírálta a tervezett rendelkezéseket. Eszerint büntetőjogi eszközöket, különösen a szabadságvesztést csak akkor lehet alkalmazni, ha egy személyt már kiutasítottak, azonban az új szabályozás szerint a menekülők már a határzár megsértésével bűncselekményt követnek el.

„A kérdőív 5. pontja a Helsinki Bizottságnak egy speciális helyzetre vonatkozó szakmai álláspontját hamisan általános álláspontként definiálja. Ez a hamis látszat sérti a 28 éve működő jogvédő egyesület jó hírnevét” – írták közleményükben.

A Magyar Helsinki Bizottság emlékeztet arra, hogy az állam is velük azonos állásponton volt régebben, és – összhangban a genfi egyezménnyel, amely kifejezetten tiltja a menekültek, menedékkérők szankcionálását a jogellenes belépés miatt – 2015-ig nem büntette a papírok nélkül szabálytalanul érkezőket, amennyiben menedékjogot kértek.

 

„Ez felháborító!”

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára reagált a Helsinki döntésére. Az MTI-nek úgy fogalmazott: „úgy látszik, hogy a Soros György által támogatott szervezetek mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgárok ne nyilváníthassanak véleményt a milliárdos terveivel kapcsolatban”. Dömötör szerint felháborító, hogy a Magyar Helsinki Bizottság megpróbálja megállítani a nemzeti konzultációt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.