Gyurcsány Ferenc: Nem hiszem, hogy közöm volt Botka László lemondásához

A DK elnöke szerint „zátonyra futott a botkai projekt”.

MN
2017. 10. 03. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc nem gondolja, hogy köze volt Botka László lemondásához: szavai szerint ő legfeljebb annyival járulhatott ehhez hozzá, hogy míg a DK tárgyalást és megegyezést akart, addig Botka kijelentette, hogy a párttal együttműködik, de Gyurcsánnyal nem.

A volt miniszterelnök hétfő este a Hír TV Egyenesen című műsorában beszélt Botka László visszalépéséről. Úgy véli, „zátonyra futott a botkai projekt”, mert a legtöbb kis párt nem volt partnere Botkának, így az MSZP-nek – az pedig, hogy Botka emellett kitartott, rossz stratégia volt. Gyurcsány Ferenc szerint Botkának el kellett volna gondolkoznia azon, hogy ha a terveit kilenc hónap alatt sem sikerül véghez vinnie, akkor egy más, közös megoldást kellett volna választania, nem pedig egy Orbán Viktoréhoz hasonló diktálást alkalmaznia. Hozzátette: az MSZP joggal tartott igényt arra, hogy „az ő hangja legyen a legerősebb”, de arra nem, hogy ő diktáljon.

Gyurcsány Ferenc szerint csak az országos megállapodások működnek. Elmondása alapján pártjának nem számít, ha „kettővel több vagy kevesebb” képviselője lesz: az egyéni választókerületekben meg kell állapodniuk a kisebb pártoknak abban, hogy csak egy ellenzéki jelöltet állítanak a fideszes jelölt ellen. Ez – a DK elnöke szerint – egyheti tárgyalással kivitelezhető lenne, ha minden kis párt hajlandó lenne kompromisszumot kötni.

Mindemellett a Demokratikus Koalíció a múlt héten arról döntött, hogy semelyik párt miniszterelnök-jelöltje mögé nem fog beállni. Saját listát állít, amelynek vezetője Gyurcsány Ferenc lesz, aki – állítása szerint – az utolsó pillanatig harcolt azért a pártján belül is, hogy közös listát hozzanak létre.

Lattmann Tamás jelöltségéről a pártvezető elmondta: Molnár Zsolt kereste meg őt tavaly azzal kapcsolatban, hogy egy „külsős” jelöltet állítsanak Orbán kihívójának posztjára, de mire odáig jutottak a tárgyalásokkal, hogy személyesen is találkozhatott volna a nemzetközi jogásszal, Botka „színre lépett”.

Botka László hétfőn szegedi sajtótájékoztatóján erősítette meg a lemondásáról szóló sajtóhíreket. Kijelentette: tíz hónappal ezelőtt összefogásra, szövetségre hívta valamennyi demokratikus erőt, „hogy közösen mutassuk meg, győzni fogunk, győzni akarunk, és képesek vagyunk együtt kormányozni”. Hozzátette: egy héttel korábban újabb konkrét ajánlattal fordult hozzájuk, a listás helyek felét ajánlotta fel az ellenzéki pártoknak. „Ezt a hétvégén a DK és az LMP is elutasította, fideszes ügynökök pedig nekem rontottak –jelentette ki. – Hibáztam, mert az elmúlt hónapokban nem mértem fel, hogy a demokratikus ellenzék több tagja nem győzni akar, hanem túlélni. Hibáztam, mert nem gondoltam volna, hogy a Fidesz minden eszközzel megakadályozza a demokratikus erők összefogását” – fogalmazott, majd megköszönte az eddigi támogatást. Hozzátette: hisz a közösségben, és Szeged városáért kíván a jövőben dolgozni.

Ugyancsak a Hír TV Egyenesen című műsorában Molnár Gyula MSZP-elnök azt mondta: Botka László jó jelölt volt, és ő lehetett volna Orbán Viktor valódi kihívója, de bölcs döntést hozott a lemondással. Szerinte egyébként jó stratégiával indultak el. Molnár úgy véli, Botka nem bukott meg, egyszerűen csak vállalt egy feladatot, amely az ő személyével nem volt végrehajtható. A pártelnök kijelentette: Botka Lászlót folyamatosan nemtelen támadások érték, az ellenzéki oldalon pedig ahelyett, hogy elfogadták volna az MSZP ajánlatát, inkább a saját arculatukat építették a pártok. Molnár Gyula szerint a győzelmi stratégia egyértelmű: demokratikus jelöltek a 106 körzetben és egy közös miniszterelnök-jelölt – a párt továbbra is ezen fog dolgozni.

Nincsenek fideszes beépített emberek az MSZP-ben – szögezte le Molnár, aki szerint ha valakinek van bizonyítéka ennek az ellenkezőjére, akkor mutassa be, ha azonban fontosabbak a belső személyes ellentétek, amelyeket nem tudnak kezelni, akkor „el lehet hagyni a fedélzetet”.

A Kossuth rádió 180 perc című műsorában Molnár Gyula kijelentette: Botka László a visszalépésével lehetőséget teremtett egy más típusú együttműködésre, és az MSZP nyitott az erre vonatkozó javaslatokra – írja az MTI. Molnár azt mondta: az első perctől érezték, hogy olyan embert választottak miniszterelnök-jelöltnek, aki igazi kihívó lehet, később azonban kiderült, hogy politikai partnereik „nem voltak túl lelkesek” a személyét illetően. Végül belátták: ha Botka László mellett tart ki az MSZP, nehezebb lehet az ellenzéki együttműködés megteremtése, ami stratégiájuk szerint a kormányváltás kulcsa. A kis pártok külön-külön indulása ugyanis legfeljebb egyéni arculatépítésre alkalmas, de kormányváltásra nem – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.