„Hibáztam” – lemondott a miniszterelnök-jelöltségről Botka László

„Az elmúlt hónapokban nem mértem fel, hogy a demokratikus ellenzék több tagja nem győzni akar, hanem túlélni.”

Bittner Levente
2017. 10. 02. 7:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott a miniszterelnök-jelöltségről Botka László – értesült több forrásból az ATV.hu.

Botka László hétfőn délelőtt fél tízkor rendkívüli sajtótájékoztatón erősítette meg a hírt. „Tíz hónappal ezelőtt összefogásra, szövetségre hívtam valamennyi demokratikus erőt, hogy közösen mutassuk meg, győzni fogunk, győzni akarunk, és képesek vagyunk együtt kormányozni – kezdte rövid nyilatkozatát Botka László. – Egy héttel korábban egy újabb konkrét ajánlattal fordultam hozzájuk, a listás helyek felét ajánlottam fel az ellenzéki pártoknak. Ezt a hétvégén a DK és az LMP is elutasította, fideszes ügynökök pedig nekem rontottak – tette hozzá. – Hibáztam, mert az elmúlt hónapokban nem mértem fel, hogy a demokratikus ellenzék több tagja nem győzni akar, hanem túlélni. Hibáztam, mert nem gondoltam volna, hogy a Fidesz minden eszközzel megakadályozza a demokratikus erők összefogását” – fogalmazott, majd megköszönte az eddigi támogatást. Hozzátette: hisz a közösségben, és Szeged városáért kíván a jövőben dolgozni.

Botka László közleményt is kiadott. Tájékoztatása szerint döntéséről értesítette pártja vezetőit és azokat a szövetségeseit is, akik eddig felsorakoztak mellé „a kormányváltó szövetségbe”. Visszalépését azzal indokolta, hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az „Orbán-rezsim” parlamenti padsoraiban. Hozzátette: azt sem tudta, hogy a „politikai maffia” mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, és alulértékelte a „Fidesz aljasságát” is.

Emlékeztetett arra, hogy egy hete tett javaslatot a hat demokratikus ellenzéki pártnak a választási összefogásra. Az MSZP lemondott volna listás helyei feléről azért, hogy minden változást akaró demokratikus erőnek legyen képviselete a parlamentben, és létrejöjjön a legszélesebb összefogás – részletezte. „Sajnos a szövetség nem tud kiegészülni a kormányváltáshoz szükséges pártokkal” – fogalmazott.

Botka László közölte: a Fidesz néhány ügynökének azonnali médiamegjelenése mellett a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít. Külön indulásukkal a demokratikus oldal további szétforgácsolódását érik csak el, és azt, hogy az Orbán leváltását kívánó tömegek otthon maradjanak a választás napján, vagy a Jobbikot erősítsék szavazatukkal – fejtette ki.

Szerinte ez az utóbbi néhány hónapnyi munkájának, politizálásának kudarca. „Ha ezek a pártok, az LMP és a DK deklarálják, hogy céljuk mindössze a parlamentbe kerülés és nem Orbán leváltása, akkor lelkük rajta” – írta.

A szegedi polgármester felidézte, hogy 2016 decemberében új politikát hirdetett és olyan stratégiát, amely meggyőződése szerint az egyetlen győzelmi út: az ellenzék közös fellépése. Úgy folytatta: nem tudta, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne a saját pártját is. „Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt. A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is” – írta.

Hozzátette: terve az ellenzék egységesítésére, a közös programra, a közös kormányzási képesség megteremtésére elbukott. „A legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését” – fogalmazott.

Botka László közölte: a felelősséget ugyanakkor vállalja, ezért mond le „az ellenzék győzelemre vezetésének tervéről”, a miniszterelnök-jelöltségről. A politikus gondolatait úgy zárta: „hiszek a változást akaró milliókban. Nekem nem sikerült győzelemig vezetnem őket, nem sikerült elérnem az ellenzéki összefogást, pedig továbbra is abban hiszek. De ha másnak sikerülne, beállok mellé”. Hozzátette: addig is őrzi városát, Szegedet „a szabadság és az igazságosság szigeteként”.

Molnár Gyula pártelnök tíz órakor tartott Budapesten sajtótájékoztatót: egyebek mellett azt mondta, aki ma ünnepel, nem méltó az együttműködésre. „Ezt a menetet elvesztettük, de azt gondolom, hogy a csatát meg fogjuk nyerni” – fogalmazott. A politikus nyilatkozatáról készült összefoglalónkat itt olvashatják.

Az Index arról számolt be, hogy Botka László körlevélben közölte döntését. „Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és – számomra különösen fájdalmasan – szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele. Szétaprózott és széthúzó demokratikus ellenzékkel a rezsimet nem lehet leváltani” – fogalmazott.

Az ATV úgy tudja, a párt reggeli elnökségi ülésén Molnár Gyula jelentette be Botka lemondását.

Ugyancsak hétfőn lemondott az MSZP alelnöki tisztségéről Ujhelyi István. Közleményében azt írta: bár töretlenül vágyik a változásra, az MSZP alelnökeként e naptól nem tud felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért – írja az MTI.

„Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet. Ezért a mai nappal lemondtam az MSZP alelnöki tisztségéről” – írta a politikus.

Ujhelyi István szerint méltatlan és általa vállalhatatlan az a folyamat, amely a demokratikus oldalon történik. „Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé, beépítette embereit majd minden potens mozgalomba” – hangsúlyozta. Ezt – írta – eddig is sejtették, de őszintén hitte, hogy maguk mögött hagyva a hibáikat győzhetnek felettük. „Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatalom piszkos eszközeivel támogatott »puccs« eléri célját: a demokratikus erők végletesen megosztottá és megtörtté váltak” – értékelt. 

Az MSZP-s európai parlamenti képviselő arról is írt: huszonnégy éve tagja az MSZP-nek, és büszke arra, hogy „Horn Gyulákhoz, Kiss Péterekhez, Lendvai Ildikókhoz hasonló és sok ezer tisztséget nem viselő, tisztességes európai szociáldemokratával együtt” küzdhetett az elmúlt években „egy demokratikus, európai Magyarországért”. Hangsúlyozta: elveit, értékeit és egykori harcostársait most sem akarja elárulni vagy megtagadni, éppen az elvei, értékei és egykori harcostársai emléke iránti felelősség miatt került lépéskényszerbe. 

Ujhelyi István a párttagok és a választók bocsánatát és megértését kérte, de szerinte pártvezetőként nem vállalhat felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért. „Nagyon szeretném, ha ez a mozgalom újra Magyarország történelmét formálni képes erővé emelkedne” – hangsúlyozta. 

A közleményben Ujhelyi István kitért arra, is, hogy neki a feloldhatatlan konfliktus nem a DK és az MSZP viszonyáról szól, hiszen személyesen eddig is harmonikus kapcsolatban volt a Demokratikus Koalíció politikusaival és választóival, ugyanakkor szerinte csak a teljes demokratikus ellenzéki oldallal együttműködve lehet esély az „orbáni rezsim” leváltására. 

Ujhelyi István leszögezte: európai parlamenti képviselőként, ahogy eddig is, ezután is minden erejével a demokratikus Magyarország érdekeit képviseli az európai színtéren.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Facebook-oldalán közölte: sajnálja Botka László lemondását. „Hosszú évek óta ő volt az első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia. Mi okozta a vesztét? Hogy túl későn kezdett hozzá a pártja megújításához? Hogy túl sok konfliktust vállalt? Hogy elárulták? Vagy mindhárom egyszerre? Az biztos, hogy az ellenzéknek nem tudott békét hozni, pedig az ellenzéknek, mint ahogy az egész országnak, békére és együttműködésre van szüksége” – fogalmazott.

Karácsony Gergely kora délután sajtótájékoztatót is tartott, az ott elhangzottakról itt olvashat.

Vona Gábor ugyancsak a Facebookon kiemelte: hétfőn vitára készült Botkával, az RTL két hete szervezte. „Pont ma  Így nincs kivel. Két dolgot tudok mondani: egyrészt sajnálom, hogy elmarad, mert fontosnak tartottam a beszélgetést. Másrészt Orbán Viktor irányába továbbra is áll a kihívásom” – szögezte le a Jobbik elnöke. 

Botka László múlt hétfőn jelentette be: azzal keresik meg a Demokratikus Koalíciót (DK), az LMP-t, az Együttet, a Párbeszédet, a Momentumot és a liberális pártot, hogy közös listát állítsanak össze, azon pedig mindenki bőven kapna helyet. Az MSZP például – mint a legnagyobb párt – az első száz helyből „mindössze” nagyjából ötvenre tartana igényt, az összes többi az együttműködő pártok között oszlana meg. A bökkenő az, hogy több ellenzéki párt elvi alapon utasította el az együttműködést a szocialistákkal. A javaslatra szinte mindenki nemet mondott.

Korábban Botka a Demokratikus Koalíció esetében kijelentette, hogy a pártelnökkel, vagyis Gyurcsány Ferenccel nem hajlandó közös listán szerepelni. A DK közölte, a Fidesz leváltásának egyetlen módja a „demokratikus ellenzék” együttműködése, és a párt előfeltételek nélkül nyitott egy ilyen megállapodásra, „sajnáljuk viszont, hogy vannak, akik nem így gondolkodnak”.

Tarjányi Péter és Lattmann Tamás kijelentései is káoszt okoztak: Lattmann ugyanis arról beszélt, az MSZP korábban őt szerette volna miniszterelnök-jelöltnek, Tarjányi pedig közölte: őt bízták meg azzal, hogy civil miniszterelnök-jelöltet keressen az MSZP-nek.

A Magyar Progresszív Mozgalom vezetője most a HVG.hu-nak azt mondta, nem érez felelősséget abban, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. Tarjányi Péter közölte: azzal egyetért, hogy nyomást helyeztek a szocialista jelöltre. „Tükröt mutattunk nemcsak neki, hanem a többi ellenzéki pártnak is” – fogalmazott, és hozzátette, szerinte nem volt céljuk Botka távozása, sokkal inkább egy új, közös ellenzéki jelölt. Azt állítja, most új helyzet van, újra egyeztetésre hívják a baloldal jelöltjeit, és szerinte van még idő arra, hogy 2018 áprilisáig megtalálják és felépítsék az új jelöltet, akivel nyerni lehet.

Ezzel szemben Bodnár Zoltán, a Magyar Progresszív Mozgalom egyik arca korábban kijelentette, Botka László az ellenzéki összefogás akadálya, és azt is mondta, hogy október végéig le kellene köszönnie a jelöltségről.

Botka László a múlt év végén még azzal az elképzeléssel robbant be az MSZP életébe, hogy a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje lesz, egyúttal a többi párttal közös országos listát képzelt el és közös egyéni jelölteket a 106 választókerületben. A hét végén pedig a Demokratikus Koalíció és az LMP is közölte, hogy önállóan indul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.