Molnár Gyula: Aki ma ünnepel, nem méltó az együttműködésre

„Ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni” – jelentette ki.

Bittner Levente
2017. 10. 02. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Gyula MSZP-elnök hétfőn tíz órakor tartott rendkívüli sajtótájékoztatót azzal kapcsolatban, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. A politikus nyilatkozata elején közölte: nem volt könnyű Botka László vállalása, hiszen pontosan tudta, hogy nemtelen támadások fogják érni, és pozícióharcok lesznek. 

Leszögezte, hogy csak egy teljes körű demokratikus összefogás képes leváltani a kormányt. Botka László nem akarta azt, hogy az együttműködésnek az ő személye legyen az akadálya, ezért a visszalépés mellett döntött – jelentette ki.

Molnár Gyula kitért arra is, hogy

Mindemellett hangsúlyozta, hogy ez egy nagyon szomorú pillanat. „Ezt a menetet elvesztettük, de azt gondolom, hogy a csatát meg fogjuk nyerni” – fogalmazott, és kiemelte, hogy Botka lehetséges és valós kihívó volt. „Aki most ünnepel, az nem barátja a szocialista pártnak, nem barátja a demokráciának, és nem méltó az együttműködésre” – fűzte hozzá.

Molnár Gyula személyesen, valamint az MSZP elnöksége nevében is megköszönte Botkának az eltelt időszak küzdelmét. Emellett leszögezte: nem hagyják magukra a szavazókat, az elégedetleneknek és a változást akaróknak világos alternatívát akarnak mutatni.

A sajtótájékoztató végén a lemondást firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy miután a miniszterelnök-jelölt nem tudja folytatni, a többi szereplőnek az a dolga, hogy „vigye tovább a repülőgépet”. Egyelőre nem foglalkoznak azzal, hogy a párton belül új jelöltet találjanak, a 106 egyéni körzetre koncentrálnak. Úgy látja, nem érett meg az idő arra, hogy az MSZP jelöltje vezesse a demokratikus összefogást.

Ugyanakkor a szocialista párt egyedül nem fogja tudni leváltani a hatalmat, csak összefogásban, abban pedig a Demokratikus Koalíció is benne van, de „van élet Gyurcsányon kívül is”. Koordinált és külön listán indulni jelenleg a vereség forgatókönyve – tette hozzá.

Tele van a fejem nevekkel – így reagált Molnár Gyula a Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy ki lehetne az MSZP civil szférából érkező miniszterelnök jelöltje. Molnárnak ugyanis korábban az volt s koncepciója, hogy Botka Lászlónak kell miniszterelnök-jelöltnek lennie, de ha ez nem sikerül, akkor a helyére civil szereplőre lenne szükség. „Nem a klasszikusan a baloldalhoz köthető, de politikában már ismert, jártas, nem kezdő emberről kell majd beszélnünk” – mondta hozzátéve, hogy azt is vállalnia kell majd az illetőnek, hogy ezt a szerepet széleskörűen - szocialistáktól a Momentumig - megtestesítse. Példának hozta az alternatív köztársasági elnök-választást, ahol az ellenzéki pártoknak sikerült Majtényi László személyében megállapodniuk. „Nem hiszem, hogy őt kell jelölni, csak azt akarom mondani, hogy ilyen típust kell találnunk” – szögezte le. Vagyis konkrét nevet Molnár nem kívánt mondani attól függetlenül, hogy vannak ötletei.

Majdhogynem mindenre képes vagyok, de nem tudok látni a jövőbe – ezt már lapunk azon kérdésére válaszolta Molnár Gyula, hogy Botka és Ujhelyi lemondása után várhatóak-e további távozások a pártban. Elmondta, ő személy szerint arra kért mindenkit, hogy további lemondások ne legyenek. Így a szocialisták mai elnökségi ülésén sem került szóba az, hogy az MSZP további elnökségi tagjai hagynák ott posztjukat.

További újságírói kérdésre arról beszélt, hogy például a Fidesz újabb nemzeti konzultációja azt bizonyítja, hogy nem gondolja úgy, hogy a közvéleménykutatások igazak. „Ebből a szempontból semmilyen módon nem látom, hogy késésben vagyunk” – közölte a pártelnök hét hónappal a választások előtt. Azzal kapcsolatban pedig, hogy Ujhelyi István lemondott alelnöki pozíciójáról, azt mondta: „Ujhelyi István szerintem előbb írta meg levelét, minthogy meghallgatta volna a vitát, én nagyon sajnálom” – közölte, hozzátéve, hogy talán a politikus két órával később „másként gondolta volna”, de mindezt már visszavonni nem lehet.

Molnár Gyula szerint egyébként sok függ attól, hogy a sajtó a kialakult helyzetet „végstádiumként aposztrofálja vagy új lehetőségként”.

Hozzátette: Lattmann Tamás soha nem felelt meg az általuk támasztott miniszterelnöki szerepnek. „Miniszterelnök-jelöltek nem teremni szoktak, értük nagyon sokat kell harcolni” – mondta.

Az elnökségben úgy beszélgettek, hogy ez egy új lehetőség, mostantól a saját 800 ezer szavazójuk meggyőzésén fognak dolgozni.

Molnár Gyula arról is beszélt, hogy 2018-ban az emberek az utolsó percig fognak gondolkodni azon, hogy elmennek-e szavazni. Szerinte a Fidesz sem látja lefutottnak a voksolást, így még időben vannak.

Több kérdés is vonatkozott arra, hogy vannak-e emberei a Fidesznek a pártban. Molnár Gyula válasza az volt, nincsenek, és be fogják bizonyítani, hogy a Fidesz leváltásán dolgoznak. Szerinte ilyenkor a politikai viták felnagyítódnak. Bízik abban, hogy idővel Botka László is úgy látja, nem árulás, hanem a külső körülmények eredményezték ezt a helyzetet.

A sajtótájékoztatón ott voltak a kormányközeli média képviselői is, de ahogy az esemény meghívójában is szerepelt, nem kérdezhettek.

Botka László korábban szegedi sajtótájékoztatóján erősítette meg a lemondásáról szóló sajtóhíreket. „Tíz hónappal ezelőtt összefogásra, szövetségre hívtam valamennyi demokratikus erőt, hogy közösen mutassuk meg, győzni fogunk, győzni akarunk, és képesek vagyunk együtt kormányozni – kezdte rövid nyilatkozatát Botka László. – Egy héttel korábban egy újabb konkrét ajánlattal fordultam hozzájuk, a listás helyek felét ajánlottam fel az ellenzéki pártoknak. Ezt a hétvégén a DK és az LMP is elutasította, fideszes ügynökök pedig nekem rontottak – tette hozzá. – Hibáztam, mert az elmúlt hónapokban nem mértem fel, hogy a demokratikus ellenzék több tagja nem győzni akar, hanem túlélni. Hibáztam, mert nem gondoltam volna, hogy a Fidesz minden eszközzel megakadályozza a demokratikus erők összefogását” – fogalmazott, majd megköszönte az eddigi támogatást. Hozzátette: hisz a közösségben, és Szeged városáért kíván a jövőben dolgozni.

Lemondott az MSZP alelnöke, Ujhelyi István is. Tarjányi Péter pedig a HVG.hu kérdésére közölte, nem érez felelősséget a történtek miatt. Ugyanakkor kijelentette: azzal egyetért, hogy nyomást helyeztek a szocialista jelöltre. „Tükröt mutattunk nemcsak neki, hanem a többi ellenzéki pártnak is” – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.