DK: Bukás esetén személyesen Botka László fog fizetni

A párt leszögezte: sajnálják, hogy az MSZP nem tudja elfogadni a DK függetlenségét.

MN
2017. 09. 16. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz leváltásának egyetlen módja a „demokratikus ellenzék” együttműködése, és a DK előfeltételek nélkül nyitott egy ilyen megállapodásra, „sajnáljuk viszont, hogy vannak, akik nem így gondolkodnak. Álláspontunkon és magatartásunkon ugyanakkor ez nem változtat” – írta közleményben a Demokratikus Koalíció elnöksége.

Kiemelték: az MSZP a DK-val való együttműködés feltételéül szabja, hogy beleszólhasson abba, ki képviselje a pártot, ám ők ezt elvi okból sem tudják elfogadni. „Nem csak azért, mert a DK tagjai az elmúlt napokban pártszavazáson így döntöttek. Hanem mert polgári világot szeretnénk, amely az egyéni és csoportos szabadság, önállóság elismerésére épül. Sem a miniszterelnök, sem valamely miniszterelnök-jelölt nem szólhat bele, hogy ki legyen egy vállalat, egy egyetem, egy civil szervezet, egy egyház vagy egy párt képviselője. Aki erre igényt tart, az nem a társadalmi függetlenség, hanem a személyi függőség rendjét építi. Sajnáljuk, hogy az MSZP nem tudja elfogadni a DK függetlenségét, és ezzel lehetetlenné teszi, hogy közös listát hozzunk létre” – fogalmaztak.

Hozzátették, hogy ők mégsem szeretnének lemondani az együttműködésről. „Ha az MSZP nem tudja elfogadni, hogy a közös lista csak egyenrangú felek kölcsönös elfogadásán alapulhat, akkor legalább állapodjunk meg abban, hogy az egyes választókerületekben melyik az az egyetlen demokratikus ellenzéki párt, amely jelöltet indít, a többiek pedig ezen egyetlen jelölt támogatására szólítják fel választóikat” – írták a közleményben.

Közölték, hogy a DK nem veheti át a szocialisták felelősségét. „De figyelmeztetünk: ha az MSZP nem tud megfelelni a rá háruló felelősségnek, akkor a demokratikus, európai Magyarország ügye el fog bukni 2018-ban. E bukás árát Magyarország, a demokratikus ellenzék, az MSZP és személyesen Botka László fogja megfizetni” – szögezték le.

„Ennek a felismerésnek a jegyében kívánunk több nyitottságot, kompromisszumkészséget és belátást minden demokratának” – zárták a közleményt.

A DK ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba egyébként pénteken kijelentette: csak akkor képzelhető el, hogy Gyurcsány Ferenc elinduljon egy egyéni körzetben a jövő évi választáson, ha eközben szerepel az országos listán is. Úgy fogalmazott, az elmúlt huszonhét év gyakorlata alapján a pártok elnökei az országos listákon indulnak, hiszen az egész pártjukat képviselik az ország valamennyi választópolgára előtt. Viszont arra is volt már példa korábban, hogy egyéni körzetben is elindultak; a hangsúly az is-en van, vagyis az egyéni indulást csak a listás szereplés mellett lehet elképzelni – jelentette ki Molnár.

Az EP-képviselő a sajtótájékoztatón ismertette a Demokratikus Koalíció két kérdésben indított pártszavazásának végeredményét. Eszerint a DK tagjai támogatták, hogy ne kössenek megállapodást más pártokkal közös választási listáról, ha nem szerepelhet rajta Gyurcsány Ferenc. A szavazók emellett azzal az elképzeléssel is egyetértettek, hogy a baloldali ellenzéki pártok mind a 106 egyéni körzetben egy közös jelöltet állítsanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.