Nyomoznak a tervezett atlétikai stadion ügyében

Az állam 16,5 milliárd forintért vette meg a sportpálya megépítésére kinézett területet.

Horváth Csaba László
2017. 10. 14. 12:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk éppen pénteken számolt be arról, hogy csak Budapest maradt versenyben a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséért, megtudtuk, hogy a rendőrség nyomozást indított a tervezett atlétikai stadion helyszínének állami megvásárlása miatt. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés bűntettének gyanújával folytat eljárást az ügyben Hadházy Ákos feljelentése alapján. Az LMP társelnöke az után fordult a hatóságokhoz, hogy lapunk megírta: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 16,5 milliárd forintért jutott hozzá a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő 15 hektáros területhez még 2014-ben. A ferencvárosi telket eredetileg a 2024-es olimpiai játékok atlétikai sportlétesítménye helyszínének nézte ki a kormány, azonban a tervezés azután sem állt le, hogy Budapest visszavonta olimpiai pályázatát.

Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai projekt vezetője a budapesti pályázat visszavonása után egy olimpiai hírekkel foglalkozó külföldi portálnak a költségekkel indokolta, hogy az ötkarikás játékoktól függetlenül is megépíti az állam a szükséges sportlétesítményeket – így az atlétikai sportcentrumot is. Azt mondta: „Amennyiben a 120 éves magyar olimpiai álomból egyszer valóság lesz, akkor az minimális költséggel járna a sportlétesítmények tekintetében.” Fürjes akkor beszélt arról is, hogy a Duna-partra megálmodott olimpiai stadionban a hazai atlétikai szövetség javaslatára már 2023-ban világbajnokságot rendeznének.

A Duna-parti területet a Wing Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. – a korábbi Wallis – adta el az MNV Zrt.-nek. A társaság korábban 100 milliárd forintos beruházást tervezett a partszakaszon ezer lakással és 130 ezer négyzetméter irodával, ám ebből nem lett semmi. Emlékezetes, hogy az állam a vásárlás tényét nem tagadta, ám a vételárat eltitkolta volna a nyilvánosság elől, végül Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője perelte ki az adatokat. Ezekből kiderült, a 16,5 milliárdos vételár mellett a vásárlás másik érdekessége, hogy az MNV Zrt. nem közvetlenül a területet vásárolta meg, hanem azt a céget – a Duna Passage Kft.-t –, amelynek birtokában volt a terület.

Többek közt utóbbit találta furcsának Hadházy Ákos is, aki feljelentésében azt írta, valami nagyon nincs rendben az ügylet körül. Az ellenzéki politikus rámutatott, hogy a magyar állam a 15 hektáros terület kisebb részét korábban, már 2012-ben megvásárolta 60 ezer forintos négyzetméteráron. Később pedig 2014-ben megvette a Duna Passage Kft.-t, amelynek a tulajdonában volt a telek nagyobb része, ám ezt már csaknem dupla áron, 117 ezer forintos négyzetméterenkénti áron.

Nem mellékes – áll a feljelentésben –, hogy a megvásárolt cég saját tőkéje 2014-ben körülbelül 8 milliárd forint volt, azon belül a tulajdonában lévő ingatlanok értéke hozzávetőleg 5 milliárd forintot tettek ki, amely összegek a későbbi beszámolók alapján sem változtak jelentősen. Vagyis Hadházy úgy látja, mindebből megállapítható, hogy az állam egy 8 milliárd forint saját tőkéjű céget vett meg 16,5 milliárd forintért – tehát dupla áron. A képviselő szerint ráadásul az államnak a cég megszerzéséből nem származott más haszna, csak az ingatlan, ez esetben pedig könnyen lehet, hogy egy 5 milliárd forintos vagyont szerzett meg háromszoros áron. Az LMP társelnöke feljelentése összegzésében azt írta: ez az egész az állami, legfelsőbb szintű korrupció gyönyörű példája, ami egyben súlyos bűncselekmény, s amely egy nagyságrenddel nagyobb a sukorói állami korrupciós ügynél.

Egyébként a beruházás tervezése a Kemény Ferenc sportlétesítmény-fejlesztési program égisze alatt zajlik. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. nemrég tette közzé a IX. kerületi telken létesítendő atlétikai stadion megvalósítására kiírt tervpályázat eredményét. A sportlétesítmény befogadóképessége 15 ezer fő lenne, de a tervek szerint 55 ezer fősre bővíthető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.