Pénz az alagút végén: nyolcmilliót fizet a BKK egyetlen javaslatért

Két évre lezárják a Váralagutat, el kell dönteni, hogy mit kezdjenek a keleti kapu üzemhelyiségeivel.

Koncz Tamás
2017. 10. 25. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külön pályázatot írt ki a BKK arról, hogyan hasznosítsák a Váralagút keleti kapuzatában található üzemhelyiségeket – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Az alagút Clark Ádám térre nyíló ablakait látásra minden fővárosi ismerheti: korábban Fazekas János hídmester lakott ott, mígnem beázások és egyéb problémák miatt ki kellett költöznie szolgálati lakásából.

A Budapesti Közlekedési Központ most ezzel az ingatlannal szeretne kezdeni valamit, de még nem tudja pontosan, mit: erre utal legalábbis, hogy egy tenderen 8,5 millió forintot fizetett pusztán a hasznosításról szóló javaslatért – a pályázaton az alagút- és sztrádaépítésben is elismert Unitef 83 Zrt. nyert.

A Váralagút és a Lánchíd felújítása régóta csúszik: a terv már 2015-ben is felmerült, a legújabb verzió szerint azonban 2018 elején fogják elzárni a forgalom elől a két műemléket várhatóan legalább két és fél évre – ezzel becslések szerint napi 20 ezer autót kényszerítve kerülő utakra. Bár a beruházásokhoz szükséges közbeszerzést sem írták még ki, a főváros mindenesetre 22,3 milliárd forintot szavazott meg a nagy felújításra, amelyből jövőre 10,5, 2019-ben pedig 10,9 milliárdot fizetnek ki.

Az eddig megismert tervek szerint a bicikliseknek és a gyalogosoknak már nem kell kerülgetniük egymást az alagútban: a 444.hu birtokába került tervrajzok szerint mindkét irányban külön sávot kapnak az úttest két oldalán. A felújítás során elbontják – később pedig visszaépítik – a mozaikos csempeburkolatot, az alagút pedig új, nagyobb teljesítményű ventilátorokat kap majd. 

Korszerűsítik a közvilágítást is, és díszvilágítást építenek ki. A tervek szerint a Lánchídon is LED-világítást alkalmaznak majd, amely akár azt is lehetővé teszi, hogy a nagyobb ünnepeken a nemzeti trikolór színeibe vonják a Duna magyarországi szakaszának legöregebb hídját.

Ami magát a hidat illeti, a statikai és az állagmegőrzésre irányuló munkákon túl sok változást nem várhatunk. Ennek nyilvánvaló oka az is, hogy a Lánchíd és a Váralagút UNESCO-világörökségi védelem alatt áll. Esztétikai szempontból a mostani rekonstrukció a világháború előtti állapotot igyekszik visszaállítani. Visszaépítik a híd szintje alá lebukó láncdobokat, az eredetihez hasonló, háromágú kandelábereket, valamint Sina bárónak és Széchenyi grófnak a kőoroszlán talpazatáról hiányzó címerpajzsait is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.