A Kúria felmentette a tolvajt halálba üldöző nőt

A törvényszék döntésével homlokegyenest ellentétes határozat szerint jogos védelmi helyzetben volt.

Lándori Tamás
2017. 11. 07. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éles fordulatot vett annak a nőnek az ügye, aki autójával üldözőbe vette a táskáját eltulajdonító tolvajokat, és – miután az üldözésből baleset lett – az egyik bűnöző életét vesztette. A Kúria kedden felmentette a nőt, akit korábban két bírósági fokon is elítéltek.

Annak idején borzolta a kedélyeket és megosztotta az olvasókat a vádban foglalt eset. Katona Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár akkori főigazgatója 2012 decemberében a délutáni órákban egy budai kereszteződésben várakozott autójával a közlekedési lámpánál, amikor egy motorkerékpár – rajta két férfival – autója jobb oldalán megállt. A motor utasa betörte az autó ablakát, és kiemelte az anyósülésen heverő táskát, aztán nagy sebességgel elhajtottak a helyszínről. Csakhogy Katona Andrea nem a helyszínen bosszankodva várta a rendőrséget, ehelyett üvegszilánkokkal a hajában a gázra lépett, és üldözőbe vette támadóit. Néhány száz méter után, a Kolosy térnél a nő autója összeérhetett a motor hátuljával, a kétkerekű felborult. Vezetője becsúszott egy másik kocsi alá, eszméletét vesztette. Bűntársa vetett rá egy gyors pillantást, de aztán elfutott a helyszínről. A szerencsétlenebbül járt tolvaj meghalt, kámforrá vált cinkosát később elfogták, a lopásért elítélték.

Utána azonban áldozatával, Katona Andreával együtt került újra a vádlottak padjára. A férfit – másodrendű vádlottként – segítségnyújtás elmulasztásával vádolták, a nőt viszont halált okozó közúti veszélyeztetéssel. Az elsőfokú bíróság ez utóbbit nem állapította meg, mondván a lopás sértettjeként jogos védelmi helyzetben volt. Bűnösnek mondták ki ugyanakkor Katona Andreát a többi közlekedő veszélyeztetése, és – a balesettel okozott károk kapcsán – rongálás miatt, ezért egy év felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki.

A másodfok viszont idén januárban megváltoztatta ezt az ítéletet, azt állapítva meg, hogy Katona Andrea nem volt jogos védelmi helyzetben. Ezt azzal indokolták, hogy a lopás befejeződött akkor, amikor a motorosok a táskával távoztak tettük helyszínéről, egy befejezett cselekmény ellen pedig már nincs helye védekezésnek.

Lapunk akkor jelezte, problémásnak tűnik az ítélet, a jogtudomány ugyanis egységesnek látszik abban, hogy a lopás úgynevezett kétmozzanatos bűncselekmény: egyik mozzanata az elvétel, a másik pedig tulajdonképpen a sértett hatóköréből való eltűnés – a bűncselekmény tehát csak akkor válik bevégzetté, ha utóbbi is megtörténik. Ezt a felvetésünket megerősítette akkor Gellér Balázs, az ELTE Büntetőjogi Tanszékének vezetője is:

A törvényszék mindenesetre – immár jogerősen – két év szabadságvesztésre súlyosította Katona büntetését, továbbra is felfüggesztve azt, illetve meghosszabbította a járművezetéstől eltiltását. A vádlott ebbe nem nyugodott bele, ügyvédjével, Péchy Kristóffal a Kúria felülvizsgálatát kérték, elsősorban az általunk is felvetett érvek mentén.

Az ügyészség a felülvizsgálati eljárásban viszont továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a tolvajok menekülése idején a jogos védelemre már nem volt lehetőség. – A jogos védelem támadás ellen illeti meg az állampolgárt, a tolvajok javakkal történő menekülése, tehát a lopás második mozzanata, pedig nem értékelhető támadásként – érvelt a vádhatóság.

A Kúria másként ítélte meg az ügyet: Katona Andreát minden vádpont alól felmentette. A Kónya István elnökhelyettes által vezetett bírói tanács leszögezte:

amit Katona Andrea tett, az jogos védelem, jogszerű elhárító magatartás,

aminek közlekedési körülmények között is helye van. – A támadás helyét, idejét és módját a támadók választják meg. Ennek következményeit nem a megtámadottnak kell viselni – jelentette ki a főbíró.

Világossá tették: a lopásnál a jogtalan támadás akkor ér csak véget, ha az eltulajdonított dolog a tolvaj teljes uralma alá kerül; tehát akkor, amikor a sértett azt már nem tudja visszavenni. A táskatolvaj és a szerencsétlenül járt társa tehát nem fejezték be a lopást – hangzott el a szóbeli indoklásban, miért állt még fenn az elhárítás lehetősége.  

Az eljárásban felmerült az is, hogy a büntetőeljárási törvény szerint a „tetten ért személyt bárki elfoghatja”. Az ügyész ezzel kapcsolatban azt mondta, az e szerint eljáró civileknek nem lehet több jogosítványuk, mint egy rendőrnek. Márpedig egy egyenruhásnak sem lenne jogosultsága ilyen veszélyes üldözésbe belemenni – vélekedett a vádhatóság képviselője. 

A Kúria viszont ebben a kérdésben is ellentétes álláspontra helyezkedett. Felelevenítették, egy korábbi esetet is jogszerűnek talált a bíróság, amikor civilek elfogtak egy tetten ért bűnözőt, és a rendőrök kiérkezéséig autójuk csomagtartójába zárták. – Ilyet egy rendőr nyilvánvalóan nem tehet, de egy civil, akinek nincs szolgálati szabályzata, igen – magyarázta a tanács elnöke.

Kónya István zárszóként arról beszélt, hogy a bírói gyakorlat nem kellően egységes e téren, ami miatt sok dolguk van még. 

„Úgy kell végeznünk a dolgunkat, hogy valaki, aki útonálló támadás áldozata lett, a jogszerű védekezése miatt ne álljon évekig büntetőbírósági eljárás hatálya alatt”

– fogalmazott a korábbi, hibás ítéletek kapcsán.

Kónya egyébként nyáron nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a jogos védelemről, ebben arról is beszélt, hogy ezt a magyar bíróságok gyakran ódzkodnak megállapítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.