Akár ki is eshet a parlamentből az MSZP

Elemzők szerint kiszámíthatatlan a 2018-as választás. A szavazók együttműködés-pártiak.

Molnár Richárd
2017. 11. 09. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kétszer is volt már az ellenzék választási stratégiája a kormánypárt kétharmados többségének megakadályozása, 2010-ben és 2014-ben, amire nem voltak vevők a szavazók – mondta Böcskei Balázs, az Idea Intézet politológusa a Viszlát, kétharmad! nevű szervezet budapesti kerekasztal-beszélgetésén. A kezdeményezés nevében Pápay György, lapunk korábbi publicistája és rovatvezető-helyettese elmondta, összefogásra van szükség a kormányzati kétharmad megakadályozásáért, de nem olyanra, mint a két előző választáson. A választópolgárok összefogására lenne szükség, koordinált, taktikai szavazásra, vagyis hogy szavazataikat listán a legszimpatikusabb, az egyéni körzetekben pedig a legesélyesebb ellenzéki képviselőjelöltre adják.

A megjelent elemzők egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzet alapján teljesen kiszámíthatatlan a 2018-as parlamenti választás eredményének alakulása. Tóth Csaba, a Republikon Intézet elemzője szerint kis változások óriási mandátumváltozásokat okozhatnak majd, de a szavazók körében mért 45 százalékos Fidesz-támogatottság felett nagy az esély a kétharmadra. Tóth szerint az MSZP válsága miatt a baloldal „bezuhanása” hatalmas Jobbik-szavazatnövekedést eredményezhetne. Az ugyanakkor közel sem biztos, hogy a szocialista párt többségét képező vidéki nyugdíjas szavazók Gyurcsány Ferenchez pártolnának. Böcskei Balázs szerint azonban megindult a szavazók mozgása a DK felé, de az LMP nem profitált a helyzetből. A mozgás nem gyorsult fel az Iránytű Intézet kutatásvezetője, Ember Zoltán Levente szerint. – Ha viszont ilyen ütemben amortizálódik az MSZP, az is elképzelhető, hogy a párt be sem jut az Országgyűlésbe – tette hozzá.

Böcskei szerint ott követjük el az alapvető hibát, ha nem vizsgáljuk, egyáltalán mennyire érdekli a szavazókat, hogy feles vagy kétharmados többsége lesz-e a Fidesznek. A valódi kérdés az, hogy mitől válhatna a Fidesz népszerűtlenebbé. Böcskei úgy vélte, arra lehet számítani, hogy a választók többsége tudatosan fog az esélyesebbnek vélt jelöltre szavazni az egyéni választókörzetekben. A baloldal és a Jobbik esetleges összefogása kapcsán kijelentette, a baloldali szavazók esetében a Jobbik iránti antipátia jóval erősebb lehet, mint a kormányváltási szándék.

Tóth Csaba úgy vélte, a magyar választópolgár alapvetően együttműködés-párti. Amikor Medgyessy Péter annak idején felvetette a közös Fidesz–MSZP-listát, három százalékot erősödött a párt. Biztos receptek azonban nincsenek az ellenzéki együttműködésnél. Ember Zoltán Levente az átszavazási hajlandóság kapcsán kijelentette, 2013-ban a Fidesz a rezsicsökkentéssel az ellenzéki szavazók körében is népszerű tudott lenni, de ma már nincsenek ilyen témák. Ráadásul a Fideszt még a saját szavazóinak jelentős része is korruptnak tartja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.