Az együttműködés fontosságát hangoztatták az ellenzéki pártvezetők

Alig van olyan szakpolitikai kérdés, melyben nincs egyetértés az ellenzéki oldalon – hangzott el a Közös Ország Mozgalom gyűlésén.

MN
2017. 11. 18. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Változást és Igazságot 2018-ban című rendezvényen az ellenzéki politikusok azt követően fejtették ki véleményüket, hogy előttük civil képviselők és aktivisták beszéltek többek között a választási rendszerről, a sajtószabadságról, az oktatásról, az egészségügyről, a lakhatási viszonyokról és a jogállamiságról.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hangoztatta: a különféle pártok programjai, beleértve az MSZP-ét is, „pokolian közel vannak egymáshoz”, és ahhoz, amit a civilek, illetve az aktivisták szorgalmaznak. A következő hetekben az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd meg fog állapodni – jelentette ki a DK elnöke. Utána azt kell kérdezni a többiektől, akik ezen az egyezményen kívül maradtak, hogy „akartok-e, tudtok-e csatlakozni” – tette hozzá. A legfontosabb célnak Gyurcsány Ferenc azt nevezte, hogy 2018 tavaszán törjék meg a jelenlegi kormánypárt legyőzhetetlenségének a mítoszát, így lehet egy parlamentünk, ahol senkinek sincs többsége, majd egy újabb választást, amelyen legyőznék a Fideszt”.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke azt hangoztatta: az együttműködés volt az, ami a kádári rendszernek is véget vetett. Szerinte most ugyanott tart az ország, mint a rendszerváltás előtt, „amikor a politika a hatalom szolgálólányának tekintette a jogot, amin nap mint nap erőszakot tett”. „A lényegi kérdésekben, vagyis abban, hogy vissza kell térni a szabadsághoz, a méltósághoz és a jogállamisághoz, egyetértünk” – vélekedett Fodor Gábor.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese kijelentette, rajtuk nem fog múlni, hogy kormány- és rendszerváltás legyen. A magyar nép vezetőre vágyik, állítsuk elé azt a jelöltet, aki képes Orbán Viktor kihívójává válni – szorgalmazta Gőgös Zoltán. Ebben segítsenek a civilek, a pártoktól ilyen javaslat nem fog érkezni – tette hozzá. A szocialista politikus szerint abba kell hagyni a sok céltalan egyeztetést és széles tömegek megnyerésére kell fókuszálni.

Kajdi József, a Modern Magyarország Mozgalom elnökségi tagja megjegyezte, hogy pártjuk is tárgyal a csatlakozásról, és reméli, hogy a liberálisok is tagjai lesznek a megállapodásnak. A magát jobboldali-konzervatívnak nevező párt elnökségének a tagja annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az egyéni körzetekben a legesélyesebbre lehessen szavazni.

Legyen 106 igaz ember, aki a helyiek szemében hiteles, ez a kormányváltás receptje! – mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke. Az első lépésnek Karácsony Gergely azt nevezte, hogy Magyarországot „meg kell szabadítani álnok kormányától”. Ehhez szerinte meg kell érteni, miért fordultak el az emberek a politikától, miért hagyja magát „megvesztegetni a társadalom politikai szélhámosok által”. A Momentum és az LMP távol maradásáról szólva Karácsony Gergely megjegyezte: „ez arra hívja fel a figyelmünket, hogy még mélyebbre kell ásnunk, ha az emberek bizalmát vissza kívánjuk szerezni”.

Ha a párt nem is, az LMP-s Vágó Gábor megjelent a rendezvényen, mint említette, azért, mert normális országban szeretne élni. Szerinte tisztességtelen ország az, ahol néhány tízezer emberért dolgozik az összes többi. A nemzeti együttműködés rendszerét úgy gondolja, népszavazásokkal lehet megállítani, ezért indul a vagyonnyilatkozat-tétel szigorítását kezdeményező népszavazási aláírásgyűjtés is. Szükségesnek tartja ezenkívül a független korrupcióellenes hivatal létrehozását is az átláthatóság eléréséhez.

Gulyás Márton a Hvg.hu tudósítása szerint azt mondta, már 2014-ben is többségben voltak, akik változást akartak, de az igazságtalan választási rendszer miatt kétharmadot szerzett a Fidesz. Úgy vélte, ma nincs olyan párt az ellenzékben, aki egyedül győzni tudna, amiről beszélni kell, az a 106 egyéni körzet, meg kell találni a legesélyesebb kihívókat. A Hír TV felvételéből kiderül, Gulyás arról is beszélt: a három legnagyobb közvélemény-kutató céggel reprezentatív felmérést végeztetnének, amit közadakozásból finanszíroznának. A közvélemény-kutatással a legesélyesebb ellenzéki kihívót választaná ki a Közös Ország Mozgalom. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.