Balog Zoltánhoz fordultak Putyin díszpolgári címe miatt

A Debreceni Egyetem jogellenesen tüntette ki Vlagyimir Putyint – állítja az Eötvös Károly Intézet, amely most Balogot kéri, tegyen rendet.

Koncz Tamás
2017. 11. 10. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levélben kéri Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert az Eötvös Károly Intézet (Ekint), hogy vizsgálja felül Vlagyimir Putyin egyetemi díszpolgári kitüntetését, és szüntesse meg a jogellenes állapotot. 

Az Ekint szerint a Debreceni Egyetem több okból is jogellenesen ítélte meg az orosz államfőnek a Civis Honoris Causa címet: az egyetemi szenátus az egyetem belső autonómiáját veszélyeztette, amikor a kormány érdekeit kiszolgáló döntést hozott.

Másrészt Putyint olyan dologért, a Paks II. projektben való egyetemi részvételért díjazták, ami még meg sem valósult – díszpolgári címet viszont csak múltbeli érdemekért adományozhatnának, állítja az Eötvös Károly Intézet.

A jogvédő szervezet felrója azt is az egyetemi vezetésnek, hogy elektronikus szavazás útján döntöttek a díszpolgári cím odaítéléséről – miközben a helyi szervezeti és működési szabályzat is kimondja, hogy személyi kérdésekben nem lehet így dönteni.

Ez nem csak technikai jellegű probléma. „Ha egy ügyben a döntést nyilvános ülés tartása nélkül, elektronikus úton hozzák meg, nem kerülhet sor olyan nyilvános és érdemi vitára, amelyben számba vehetők az érvek, megismerhetők az eltérő álláspontok, és így a szenátus tagjai a szükséges információk birtokában alakíthatják ki saját álláspontjukat” – jegyzi meg az Ekint. A Baloghoz írt levélben azt is hangsúlyozzák, hogy a szenátusi döntés – amellett, hogy jogsértő – a magyar felsőoktatás rendszerváltás utáni történetének erkölcsi mélypontja.

Korábban lapunk számolt be arról az LMP-s felvetésről, hogy a Debreceni Egyetem vezetése és oktatói gárdája zsarolhatóvá vált a kormány által, és ez vezethetett végül Putyin kitüntetéséhez. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtökön számos olyan megkérdőjelezhető tartalmú tanulmányt mutatott be, amely az Európai Unió támogatásából valósult meg, és amely miatt szerinte támadhatók az egyetem oktatói és vezetése. Hadházy jelezte, hogy a kérdéses projektek közzététele kapcsán az egyetem nem tett eleget törvényi kötelezettségének, csak az LMP megkeresését követően tette közzé a kapcsolódó szerződéseket a weboldalán.

A politikus „áltudományos katyvasznak nevezte” Belinszky Katalin, a Debreceni Egyetem kisvárdai intézményének igazgatója 19 millió forintos támogatással megvalósult projektjét. Az igazgató saját cégén keresztül készített egy tíz részből álló tanulmányt az egyetem számára, amelynek címe: A helyi tudásgazdaság kihívásaira reflektáló kutatási programok kialakítására Kisvárda térségében. Az anyagban egyes oldalak többször is előfordulnak másolatként, de akadnak benne aerobikgyakorlatokra vonatkozó tanácsok, ezenkívül kiderül, hogy a „legtöbbször strandröplabdapályák tartoznak a szállodákhoz, de ajánlott lenne minőségi gasztronómiára is törekedni”. Kiemelte a projektből a „Hagyományos magyar élelmiszer terápiás kezelésének validálása Kisvárda térségében” kutatást, amelynek pont az az oldala üres, amelyen elvileg megismerhetők lennének a kutatás részletei.

Egy olyan 22 millió forintért készült mobilapplikációt is találtak az LMP munkatársai, amelyben az egyetemi polgárok által elérhető tananyagok egyébként teljes egészében megtalálhatók egy másik, korábban lezárult, 650 millió forintos támogatásból megvalósuló egyetemi projekt weboldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.