Egyelőre meg sem keresték a Jobbikot a nyomozók

A párt kifogásolja, hogy az ÁSZ bejelentése miatt indult eljárásban meg sem hallgatják őket.

Katona Mariann
2017. 11. 06. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már egy hónapja, hogy megkezdődött a Jobbik gazdálkodásával összefüggő nyomozás, ám a Magyar Nemzet információi szerint a pártot eddig egyetlen rendőr vagy ügyész sem kereste. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy sem tanúként, sem pedig gyanúsítottként nem hallgattak meg senkit, sőt semmilyen iratot, kimutatást, dokumentumot vagy számlát sem kértek be tőlük. A párt mindenesetre kérés nélkül is átadta az eljárást folytató Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI) azt a levelezést, amit az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ) folytatott, hiszen ez indította el a nyomozásba torkolló ügyet.

Emlékezetes, október elején közölte az ÁSZ egy közleményben, hogy a Jobbik nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, akadályozta a szokásos számvevőszéki ellenőrzést, ezért az ügyészséghez fordulnak. A párt ugyanakkor azt állította, hogy ők mindenben együttműködtek, egyúttal beszámoltak egy különös esetről is. Közlésük szerint néhány nappal korábban, egy csütörtök délután kaptak e-mailt az ÁSZ-tól, hogy másnap reggel helyszíni vizsgálatot fognak tartani, ráadásul akkor derült ki, hogy a korábbi évek mellett az idei esztendőt érintő papírokra is kíváncsiak.

Tovább nehezítette az ügyet, hogy a Jobbik gazdasági igazgatója aznap szabadságon volt, és hiába szeretett volna pár nappal későbbi időpontot kérni, nem kapott. A Jobbik később a sajtó jelenlétében próbálta átadni a kért papírokat az ÁSZ-nak, ott azonban nem vették át őket, arra hivatkozva, hogy csak elektronikus úton szolgáltathat adatot a párt.

– Az egész eljárás bűzlik a Fidesz politikai megrendelésétől, az állami szervek a Rákosi-rendszer mintájára visznek végig egy tipikus koncepciós eljárást a Jobbik ellen – fogalmazott lapunknak a párt szóvivője. Jakab Péter szerint az ÁSZ egyetlen éjszaka alatt „kreálta meg” az ürügyet, ami alapján a hatóságok azonnal eljárást indítottak, de a Jobbikot meg sem akarják hallgatni. Eközben pedig szerintük a kormány már szövegezi is a büntetést arról, hogyan lehetne betiltani vagy az állami támogatástól megfosztani a Jobbikot. – Orbánék képesek a pártállami rendszert is visszahozni, csak azért, mert attól félnek, hogy a Jobbik leváltja és elszámoltatja őket – fűzte hozzá.

Lapunk kereste az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányságot is, ám egyelőre nem kaptunk választ. A nyomozás határideje egyébként december 6., ám ezt kitolhatják, szükség szerint többször is. Jobbikos forrásaink arra számítanak, az ügyet a jövő tavaszi választásig biztosan elhúzzák, hogy folyamatosan napirenden lehessen tartani, és lehetőség nyíljon a párt támadására. Többen is Kovács Béla ügyével vontak párhuzamot, a párt európai parlamenti képviselőjét 2014-ben, az uniós választások előtti kampányban gyanúsították meg az EU intézményei elleni kémkedéssel, ám érdemi információk azóta sem ismertek, és még mindig a nyomozás zajlik. Arra viszont alkalmas az ügy, hogy a Fidesz hétről hétre bírálhassa miatta a Jobbikot.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke korábban azt mondta, lélekben fel van készülve akár a pártja feloszlatására is, bár nem ezt tartja a legvalószínűbbnek. Felkészült emellett arra is, hogy a nyomozás eredményeként a párt állami támogatásait csökkenthetik vagy megvonják.

Minden bizonnyal van összefüggés aközött, hogy az ÁSZ hirtelen az idei évet is ellenőrizni akarja, illetve aközött, hogy a kormánypártok nem tudnak mit kezdeni a Jobbik plakátkampányával. Amikor év elején megjelentek szerte az országban a Fideszre vonatkozóan a „Ti loptok” üzenetű óriásplakátok, máris megkezdődött a gondolkodás kormányoldalon, hogyan lehetne törvényi szabályozással ennek gátat szabni. A hivatalos indok az volt, hogy a Jobbik áron alul jutott a hirdetési felületekhez, ez pedig felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját. A Fidesz–KDNP többsége végül egy nyári rendkívüli parlamenti ülésnapon szigorított is a szabályokon, kimondták, hogy a jövőben csak listaáron lehet plakáthelyet bérelni. A jobbikos válasz is gyorsan megszületett, 1100 hirdetőhelyet megvásároltak, így már a sajátjaik az óriásplakátok. A plakátháborúnak ezzel nem lett vége, a kormányhivatalok ugyanis több plakátot letépkedtek. Az indok furcsa, az a problémájuk, hogy a Jobbik nem jelentette be a listaárat, pedig a párt egyértelműen közölte, ők nem akarják a plakáthelyeket másnak bérbe adni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.