Hiába az e-recept, ha a patika nem tudja fogadni

December 15-e után nem lehet olyan gyógyszertár, ahol nem tudják kezelni a digitális vényt.

MN
2017. 11. 09. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ugyan november elsejével hivatalosan is bevezették az e-recepteket Magyarországon, december 15-éig még nem mindenhol fognak működni, a hazai patikák egy részének informatikai rendszerét ugyanis egyelőre nem sikerült alkalmassá tenni az új rendszerre. Ez időpont után viszont már nem lehet olyan patika Magyarországon, ahol nem tudják kezelni a digitális vényeket” – mondta az Indexnek Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A hazai egészségügy digitális átállása nem volt zökkenőmentes. A portál úgy tudja, a nehézségeket az okozta, hogy az ország több mint 3000 patikájának közel kétharmada olyan szoftvert használ, amit a beszállító cégnek még nem sikerült megfelelően illesztenie az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT). Az e-recept egy netes rendszerben jelenik meg, a patikus pedig a rendszerhez kapcsolódva láthatja a betegnek felírt vényt, ám a gyógyszertárak jelentős része nem tudott kapcsolódni az EESZT-hez, így nem tudták kezelni a digitális recepteket.

Az indulás napjaiban a kamarához is érkeztek jelzések „bizonytalanságokról”. Hankó Zoltán szerint ez várható volt, hiszen közel tízezer egészségügyi szolgáltatót, köztük több mint háromezer patikát, emellett kórházakat, rendelőintézeteket és háziorvosi praxisokat kellett országos rendszerbe kapcsolni. Hankó szerint a kamara számára ezért most az a legfontosabb, hogy az átállás miatt se a betegek, se a patikák ne járjanak rosszul. Legfőbb elvárásuk az, hogy szoftver-, hardver- vagy hálózati problémák semmilyen módon ne hátráltassák a gyógyszerek kiadását és elszámolását – tette hozzá a kamara elnöke.

Korábban lapunk beszámolt arról, hogy hiába volt több hónapnyi idő a felkészülésre, mindössze két nappal az EESZT indulása előtt a Készenléti Rendőrségnek kellett a rendelőkbe szállítani a szükséges eszközöket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.