Késve kapta kézbe a Momentum a népszavazási csodafegyvert

Elsőre úgy tűnhet, az olimpia után ismét megütötték a főnyereményt, de a határidők nem nekik kedveznek.

Kovács Áron
2017. 11. 08. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látszólag sikerrel járt a Momentum Mozgalom, hiszen a Kúria kedden – megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság határozatát – hitelesítette az úgynevezett civiltörvény ellen benyújtott kérdését, így a párt akár egy újabb szimbolikus népszavazási kezdeményezéssel vehetne lendületet a jövő tavaszi választásra. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, sokkal valószínűbb, hogy a döntés túl későn született.

A sokat kritizált civiltörvény orosz és izraeli mintára született meg júniusban. A jogszabály lényege, hogy az évente legalább 7,2 millió forintnyi külföldi támogatáshoz jutó civil szervezeteknek külföldről támogatott szervezetként kell regisztráltatniuk magukat, és ezt a megkülönböztető címkét a honlapjukon, illetve kiadványaikban is közzé kell tenniük. A törvény a Soros György és az általa támogatott szervezetek elleni kampány részeként született, hogy megbélyegezze a kormánypártok által ellenségnek kikiáltott szervezeteket.

A korábbi népszavazási kezdeményezések tapasztalatai azt mutatják, hogy ha reális esély van a referendum kiírására vagy sikerére, akkor a Fidesz inkább visszavonulót fúj, hogy ne legyen szó a közbeszédben olyan témákról, amelyeket nem a kormánypárt kezdeményez. Így történt ez a vasárnapi zárvatartás, az olimpiai pályázat, a korrupciós bűncselekmények elévülése és a római-parti gát ügyében is. Ezek persze csak taktikai visszavonulások voltak, soha nem érintették a kormány politikájának lényegét, mégis azt mutatták, hogy a Fideszt meghátrálásra lehet kényszeríteni.

A gond az ellenzék szempontjából csak az, hogy a civiltörvény visszavonásáról kezdeményezett népszavazást szinte biztosan nem lehet a választás előtt megtartani. Az aláírásgyűjtésre 120 nap van, a határidő márciusban jár le, és akkor még mindig van lehetőség jogorvoslatra, döntenie kell az Országgyűlésnek, a köztársasági elnöknek pedig ki is kell tűznie a népszavazást, legkésőbb 50 nappal a szavazás előtt. Elvileg van rá lehetőség, hogy a Momentum nagyon gyorsan összeszedje a kétszázezer aláírást – az olimpia ügyében 30 nap alatt csak Budapesten összegyűlt ennél több is –, és így siettesse a kiírást. A párt azt ígéri, hogy nagy erőkkel vágnak bele, még sincs esély a sikerre.

A referendum ugyanis a törvény szerint nem lehet az országgyűlési választást megelőző és követő 41 napban, vagyis – feltéve, hogy április 8-án lesz a parlamenti választás – márciusban már biztosan nem lehet népszavazást rendezni. Ha visszafele számoljuk a törvényes határidőket, akkor világos, hogy 155 napra van szükség, hogy az aláírások benyújtásától kezdve végigfusson az eljárás a Nemzeti Választási Irodán, az Országgyűlésen és a Köztársasági Elnöki Hivatalon. Így már akkor is el lennének késve, ha a jövő héten leadnák az íveket.

Az Atv.hunak névtelenül nyilatkozó, magas rangú kormánypárti politikus nem véletlenül mondta azt, hogy a kormány nem reszket, vagyis – ellenben az olimpiarendezésről kezdeményezett népszavazással – nem valószínű, hogy visszavonulót fújna. A politikus szerint „vidéken az emberek egyáltalán nem mozgósíthatóak az ngo-k vagy a Soros-szervezetek emberi jogi aktivistái mellett, azt sem tudják, mi az”. A portál forrásai abban sem biztosak, hogy a szükséges számú aláírás összegyűlik, de ha mégis, a választás előtt úgysem lesz népszavazás a civiltörvényről.

Az ellenzéki pártok közül elsőként az LMP ébredt rá, hogy a kezdeményezés megkésett. Hadházy Ákos társelnök a Magyar Nemzetnek azt mondta: az ügy rendkívül fontos, és kormányra kerülve az első intézkedéseik között lesz a civiltörvény visszavonása, vagyis bíznak abban, hogy a kérdés már okafogyott lesz, mire napirendre kerülhetne. „Ennek ellenére a kérdésfelvetést természetesen támogatjuk, korábban AB elé is vittük az ügyet, a konkrét technikai részvételről rövidesen dönt az elnökség” – mondta Hadházy.

A kormányzati kommunikáció állításával szemben a civiltörvény nem csak a Soros-szervezetnek minősített alapítványokat és egyesületeket érinti. A Civil Információs Portálon megjelent lista alapján eddig nagyjából hatvan egyesület vagy alapítvány regisztrálta magát a törvény előírásának megfelelően külföldről támogatott szervezetként, köztük olyan ismert és régóta működő szervezetek is, mint a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Természetvédők Szövetsége, az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, a Levegő Munkacsoport és a Rex Kutyaotthon Alapítvány. Nehéz elképzelni, ők milyen veszélyt jelentenek a magyar kormányra.

Láthatóan negatívan hat a törvény az egyházi szervezetekre, hiszen fent van a listán a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is. Külön kategóriát lehetne létrehozni a feltehetően Izraelből vagy az Egyesült Államokból támogatást kapó zsidó szervezeteknek, akár vallásosak, akár világiak: szerepel a listán az Izraeli Kulturális Intézet Alapítvány, a Héber Oktatási és Kulturális Központ Alapítvány, a Világi Zsidó Iskola Alapítvány és a Zsidók Jézusért Alapítvány is.

Több érintett és a jogalkotó által kifejezetten célzott „Soros-szervezet” – mint a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság vagy az Amnesty International Magyarország – is bejelentette, hogy bojkottálja a törvényt, de egyelőre egyik ellen sem indult eljárás. A kormánypártok célkeresztjében szereplők közül a Greenpeace Magyarország, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület és a Közép-Európai Egyetem (CEU) alapítványa szerepel a listán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.