„Mi a gond? Betartom a törvényeket” – „túlkoros” HÖK-ösök Debrecenben

Körösparti Péter 2001 óta nem engedi el a hallgatók kezét, a „höközésért” 178 500 forintot kap, többet, mint egy kezdő tanársegéd.

Unyatyinszki György
2017. 11. 23. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden törvény annyit ér, amennyit betartanak, betartatnak belőle. A Debreceni Egyetem hallgatói képviseletének négy olyan alakja van, aki erősen feszegeti a felsőoktatási törvény határait. Körösparti Péter 2001-ben kezdődő egyetemi pályafutása során tizenhárom éven át volt a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (DEHÖK) elnöke, és most új pozíciót tölt be. Csiszár Imre tíz év óta a helyettese, de csapatukat erősíti Kőmíves Péter Miklós is, aki – egyéb tisztségeit nem számítva – hét éve a doktorandusz-önkormányzat (DÖK) elnöke. Köröspartit a DEHÖK élén Bognár István Ádám követte, aki 2012 óta „höközik”. Mindannyian úgy látják el tisztségüket, hogy egy 2015-ös törvénymódosítás négy évben szabta meg a hallgatói önkormányzati tisztségviselés mandátumát.

„Nem gondolom, hogy egy tízmilliós társadalomban gondot jelent, ha néhány hallgató öt-hat évig hallgatói tisztségviselőként tevékenykedik” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Körösparti Péter, aki jelenleg a Debreceni Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviseletét (DEHDK) vezeti. A szervezetnek, bár már 2012 óta létezik, tavaly alakították át a működését, azóta összefogja a DEHÖK és a DÖK tevékenységét. Hivatalosan a két szervezet kommunikációjáért és külkapcsolatainak építéséért felel a DEHDK, ám felvetődik a kérdés, hogy miért volt szükség olyan feladatok átszervezésére, amelyeket a korábbi években a DEHÖK és a DÖK is ellátott. Körösparti magyarázata szerint a felsőoktatási törvény néhány éve kettéválasztotta a hallgatói és a doktorandusz-képviseletet, ezért érezték szükségét az ernyőszervezet létrehozásának. Az elnöki posztért 178 500 forint jár – osztotta meg lapunkkal a nettó összeget –, ez egyébként magasabb, mint a legtöbb tanársegéd fizetése. A DEHDK működésére rálátó forrásaink szerint a szervezet Körösparti irányítása alatt hangolja össze az egyetem szenátusában szavazó tagok munkáját, akik egységben jelentős súllyal szólhatnak bele a rektorválasztásba is.

Körösparti és társai hosszú regnálása nem egyedülálló. A törvény 2015-ös módosítását követően az Átlátszó Oktatás írta meg: Török Márkot úgy választották meg a szegedi EHÖK elnökének, hogy egy évtizede ő tölti be az elnöki posztot. Török megválasztásának eredményét ezután megsemmisítette az egyetem rektora. Bár a hallgató első fokon veszített az egyetemmel szemben a bíróságon, a jogerős ítéletig az eljárásnak halasztó hatálya van, így azóta sorozatosan újraválasztották. Köröspartinak sajátos véleménye van, hogy miért nem vonatkozik rá, illetve társaira a törvény. Szerinte akkor lehet vita tárgyává tenni valakinek a négy évet meghaladó HÖK-ös tevékenységét, ha azt egyetlen pozícióban tölti ki, azonban mivel ő már a DEHDK elnöke, így a korlátozás nem alkalmazható. Utódja, Bognár István Ádám kapcsán is ezt gondolja; Bognár két-két évig volt a kari hallgatói önkormányzat és a DEHÖK elnökhelyettese, valamint két évig alelnöke.

Azonban ez a gyakorlat a törvény kiüresítésére alkalmas. A jogszabályi korlátozás, jobban mondva szigorítás azért született, mert a szervezeteket több helyen egy-egy kör uralja, amely a saját érdeke szerint tudja hosszú évek alatt alakítani a hallgatói életet. Nem titok egyebek mellett az sem, hogy a hallgatók szórakoztatása, a rendezvények, bulik szervezése jelentős bevételt hoz. Az Eötvös Károly Intézet például jogi állásfoglalásában Török Márk ügye kapcsán is kiemelte, attól, hogy egyes hallgatói tisztségviselői pozíciókat a sajátos értelmezésük szerint nem számolnak a HÖK-ösök, az még ugyanúgy közfeladatot ellátó pozíció. Tehát ha minden HÖK újabb és újabb posztokat hoz létre, hogy a régi vezetőket a szervezetben tartsa, szembemegy a jogszabállyal.

„Mi a gond? Betartom a törvényeket” – mondta Körösparti, amikor arról kérdeztük, morálisan is összeegyeztethető-e az érvelése azzal, hogy tavasszal támogatta a Debreceni Egyetem (DE) vezetését, amikor az kritizálta a CEU-t, és lényegében kiállt az intézményt ellehetetlenítő kormányzati szándék mellett. A DE szerint ugyanis a CEU a törvényi lehetőségeket kihasználva versenyelőnyhöz jut másokkal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.