Szexuális zaklatás: megnevezte kirúgott oktatóját az ELTE

Mikonya György ellen folytatták le az etikai eljárást.

MN
2017. 11. 08. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetem közleménye szerint a legmagasabb szintű etikai testület, a központi etikai bizottság „etikai eljárást folytatott le egy vezető státusú oktatóval szemben. Az eljárás panasz alapján indult, amelyet egy adminisztratív munkakörben dolgozó munkatárs (tehát nem hallgató) terjesztett elő. A központi etikai bizottság a bejelentéstől számított 27 napon belül lefolytatta az eljárást, kivizsgálta az ügyet, és meghozta a határozatát, amelyet közölt az érintett felekkel. Az eljárás érdemi része a külföldön és Magyarországon kirobbanó zaklatási botrányok előtt lezárult. Az etikai eljárásban megállapítást nyert, hogy a panaszolt vezető státusú oktató súlyos etikai vétségeket követett el, mert az ELTE etikai kódexében tiltott cselekményeket, magatartásokat tanúsított. A panaszossal szemben visszaélt valós hatalmi helyzetével, megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét. A folyamatos és megengedhetetlen testi közeledés, a szexuális tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulások (anélkül is, hogy azok kifejezetten erőszakosak lettek volna) a panaszosban félelmet és szégyenérzetet kelthettek. A panaszos munkahelyi hierarchiában betöltött helye, a panaszolttal fennálló munkahelyi alárendelt pozíciója, illetőleg a munkahelyével szembeni lojalitása megnehezítették a panaszolttal szembeni közvetlen hatékony fellépését, amit a panaszolt kihasznált.”

Hozzáteszik, az ELTE központi etikai bizottsága a legsúlyosabb etikai szankciókat alkalmazta a panaszolttal szemben. Az egyetem rektora pedig munkáltatói jogkörében eljárva azonnali hatállyal megszüntette a vezető státusú oktató közalkalmazotti jogviszonyát. Az ELTE együttérez a panaszossal, és mindent megtesz, hogy mielőbb vissza tudjon illeszkedni munkahelyi környezetébe.

Délután újabb közleményt adott ki az intézmény, ebben már név is szerepelt. Azt írták: Mikonya György súlyos etikai vétségeket követett el azzal, hogy szándékosan nem teljesítette az ELTE etikai kódexében megfogalmazott alábbi elvárásokat:

A központi etikai bizottság a megállapított etikai vétségek súlyára tekintettel kezdeményezi az illetékes egyetemi szerveknél Mikonya György dékán vezetői megbízatásának visszavonását, valamint valamennyi testületi tagságától való megfosztását – közölték. Azt írják, hogy Mikonya György szerdai nyilatkozatával lemondott a jogorvoslati jogáról, az ELTE ezt követően hozta nyilvánosságra a határozatot.

Az ügyről egy névtelen Facebook-bejegyzés nyomán az Index számolt be először. „Nettó  fizuért tűrtem, hogy zaklasson, fogdosson, nyalogasson. Akárhányszor kértem segítséget, engem hibáztattak, hogy miért nem rúgtam torkon” – idézte a portál az írásból, amely szerint az esetek az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán (TÓK) történtek.

24.hu kedden arról írt, hogy menesztették az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának dékánját, Mikonya Györgyöt. Azt ugyanakkor eddig nem erősítette meg az intézmény, hogy a két eset összefüggene. Szerdán a kar honlapján, a Kari vezetés aloldalon már nem találták meg Mikonyát, megbízott dékánként Márkus Éva neve szerepel.

Hvg.hu több forrásból is úgy értesült, hogy az etikai eljárást Mikonya György ellen folytatták le. Információi szerint több női oktató, egyetemi dolgozó is az áldozatai között van. Egy tanárnak egyszer úgy kellett lelöknie magáról az agresszort, amikor egy díványon leteperte. A Hvg.hu úgy tudja, hogy az eljárás egy TÓK-os dékáni hivatalban dolgozó, zaklatott munkatárs jelzése alapján indult. Volt olyan oktató, aki névtelenül arról beszélt, hogy leteperték egy kanapéra, fogdosták és puszilgatták, szabadulni csak nehezen tudott.

Tudott az erőszakolóról, de nem lépett

Mikonya György több mint három éve, még hivatalban lévő dékánként nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a gólyatábori erőszakolóként ismertté vált – jogerősen kilenc év börtönre ítélt – K. Sándor Szilárd ügyében, akiről azt mondta: ismert volt aberráltsága, sőt ő maga is tudott arról, hogy az egyetem informatikus–könyvtáros szakának hallgatója „alamuszi” módon készít fotókat lányokról. Forrásaink szerint a bölcsészkar gólyatáborából ki is tiltották a későbbi erőszakolót, de tanító- és óvóképző karon annak ellenére sem intézkedtek ellene, hogy a dékán saját bevallása szerint is tudott az aberráltságáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.