Titkolná a jegyző, hogy kik pályáznak Őcsény vezetésére

Őcsényben öt-hat jelölt áll rajthoz a december 17-re kiírt időközi polgármester-választáson.

Markotay Csaba
2017. 11. 10. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a választási, illetve az azt megelőző jelöltállítási folyamat szinte kivétel nélkül a széles nyilvánosság előtt zajlik, Őcsényben furcsa módon ezt egyelőre titkolnák. A településen, ahol egy szeptemberi falugyűlésen heves indulatokat váltott ki néhány menekült pár napos üdültetésének terve, december 17-én tartanak időközi polgármester-választást, miután az eddigi vezető, Fülöp János lemondott tisztségéről. A jelöltállítás hétfőn zárul, addig kell az indulóknak 62 érvényes ajánlást leadniuk.

Lapunk kereste a helyi választási iroda vezetőjét, Herczig Hajnalka jegyzőt, de a polgármesteri hivatal munkatársa a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy a jelöltállításról a jövő hétig semmiféle információt nem közölhetnek.

Mint mondta, ez a jegyző kérése volt, aki egyelőre szintén nem nyilatkozik. Így még azt sem tudni, hogy egyáltalán hányan adták már le az ajánlóíveket. Mindez azért érdekes, mert a választási folyamat átláthatóságára és nyilvánosságára az eddigi voksolásokon, illetve időközi választásokon mindenhol kínosan ügyeltek.

Úgy tudjuk egyébként, Őcsényben legalább négyen biztosan rajthoz állnak az időközin, de az sem kizárt, hogy végül fél tucat induló lesz. A lemondott településvezető, Fülöp János lapunknak elmondta, neki már összegyűlt a szükséges ajánlásszám, az íveket várhatóan ma adja le a helyi választási irodánál. Rajta kívül szinte bizonyosan rajthoz áll Kozma Zoltánné alpolgármester (ő szervezte az elhíresült falugyűlést, illetve Fülöp János lemondása óta az ügyvezetője Őcsénynek), az egyik helyi képviselő, Csapai János, illetve a települést korábban vezető Guzsván István is. Elindulhat továbbá az időközi polgármester-választáson Nagy Piroska, aki 2014-ben az LMP színeiben indult képviselőjelöltként.

Korábban olyan véleményeket is lehetett hallani a faluban, hogy akár nyolc-kilenc induló is rajthoz állhat, különösen úgy, hogy a jelöltté váláshoz mindössze 62 ajánlást kell összegyűjteni a mintegy 2100 választásra jogosulttól, de ez várhatóan mégsem történik meg. Nagy jelentősége ugyanis nincs annak, hányan indulnak a választáson, mivel helyszíni beszámolók szerint a helyiek többsége azt szeretné, ha ismét Fülöp János vezetné a falut. (2014-ben négy ellenfele volt, de végül kétharmados többséggel nyert).

Fülöp Jánostól megtudtuk, hogy nemrég ismét változott a helyi képviselő-testület összetétele, miután egy újabb tag, Fazekas Zsuzsanna is lemondott. Ő rövid időn belül a második távozó abból a testületből, amely a szeptember végén tartott szavazáson nem volt hajlandó feloszlatni önmagát. Még októberben Kötelesné Hamrik Lilla mondott le, aki egyike volt azoknak, akik a feloszlatásra nemmel voksoltak. Fülöp János már akkor jelezte lapunknak, hogy ezzel megnőtt az esély az indulására, hiszen a polgármesterrel együtt hétfős testületben 4:3-as aránnyal már tudna dolgozni, így el lehet fogadni a költségvetést, meg lehet szavazni a pályázatokat.

Az újrázásra készülő volt polgármester szerint most már nem érezni olyan feszültséget a településen, mint szeptember végén, a falugyűlésen, illetve közvetlenül utána. – Nyugalom van, hiszen egyrészt közeledik a választás, másrészt a település lakói várják a nyugdíjat, illetve a nyugdíjprémiumot, továbbá a tél közeledtével a tűzifa beszerzése köti le őket – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.