Csaknem 1300-an várnak vesére Magyarországon

Az idén kevesebb súlyos beteg kaphatott új szervet. Több mint 100-an szorulnának új májra, 72-en pedig új szívre.

Kuslits Szonja
2017. 12. 16. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az érintettek száma most is óriási, sajnos kevesebb életmentő vese-, máj- és szívátültetést végeztek az idén az orvosok, mint tavaly – derül ki a Nemzeti Szervdonációs Regiszter legfrissebb adataiból. Bár még van néhány nap az évből, valószínűleg már nem javulnak jelentősen a számok. Kiderült: míg 2016-ban 343 beteg kapott új vesét, addig az idén eddig csupán 286 ilyen átültetést végeztek; 11-gyel kevesebb, összesen 70 érintett kapott új májat, és a tavalyi 58 után az idén 51 beteg mellkasába került új szív. Tavalyhoz képest 3-mal több, 20 páciens kapott viszont új tüdőt, míg kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés az idén és tavaly is 6 volt.

A pénteken frissülő mutatók szerint 2017-ben

eddig összesen 433 szervátültetést végeztek.

Ennél azonban jóval több betegnek lenne szüksége új szervre. Jelenleg ugyanis 1248 ember szerepel a vesetranszplantációra várók listáján, 117-en szorulnának rá új májra, 72 beteg új szívre, 11-en tüdőre, 49-en pedig kombinált vese-hasnyálmirigy transzplantációra várnak.

Gyakran hosszú idő telik el, mire egy súlyos betegnek találnak alkalmas szervet: az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) 2016-os jelentése szerint a várólistákon lévők átlagos várakozási ideje a múlt év végén vese és hasnyálmirigy esetén csaknem 3 év volt. Májra majdnem 1 évig, szívre 1,29 évig vártak a listán szereplők. A legrövidebb várakozási idő a tüdőátültetésnél fordult elő majdnem 0,5 évvel, míg

a veseátültetésre várók voltak listán a leghosszabb ideje, 3,36 éve.

Utóbbi esetében a várólista hossza is sokszorosa a többinek.

Vannak, akik – bár szerepelnek a várólistán – nem transzplantálhatók. Előfordul ugyanis, hogy valaki hiába kerülhetne sorra, mégsem tudják megműteni. Mihály Sándor, az OVSZ szervkoordinációs irodájának igazgatója korábban ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: ha valamilyen fertőzéstől, betegségtől szenved a beteg, például

influenzás vagy megfázott, nem hajtható végre a szervbeültetés.

A transzplantációk megvalósulásának egyik elengedhetetlen feltétele, hogy legyen elég donor, akinek a szervei életeket menthetnek. Az idén azonban kevesebb volt a megvalósuló szervkivétel elhunyt donorokból. Eddig 153 riadó esetében volt szervkivétel, míg tavaly ez a szám még 182 volt. A donáció ellen tavaly kevesen tiltakoztak, 16 alkalommal hiúsult meg a szervadományozás a család ellenvetése miatt, három esetben volt kiskorú a donorjelölt. Hazánkban egyébként a jogszabály szerint csak az elhunyt (nagykorú és cselekvőképes) írásos tiltakozó nyilatkozata esetén nem lehet transzplantációs célú szervkivételt végezni. Vagyis az elhunyt donor hozzátartozóinak beleegyezése nem szükséges, de tiltakozásuk esetén nem végzik el a szervkivételt.

A transzplantációra váró betegeknek óriási segítség, hogy hazánk 2012 óta tagja az Eurotransplantnak, így más országokból is segítséget kaphatnak a hazai súlyos betegek. Az OVSZ lapunk által megismert szakmai beszámolója szerint

az Eurotransplanttal kötött együttműködési megállapodásnak hála tavaly 113 szervet hoztak Magyarországra.

Az utóbbi három évben így 100-150-nel több átültetést végeztek, mint az azt megelőző időszakban.

Nemrégiben hajtották végre egyébként az 500. szívátültetést is Magyarországon, a szervet egy végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő, 24 éves férfi kapta. A szívátültetés komoly csapatmunka volt. Az előkészítésben, a műtét elvégzésében tizenhat kardiológusnak, nyolc szívsebésznek, hat aneszteziológusnak és nem utolsósorban több mint hatvan szakasszisztensnek volt meghatározó szerepe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.