Nem sietik el a nemzeti emlékpark építését Recsken

A késedelmet a tulajdonviszonyok rendezetlenségével magyarázzák.

MN
2017. 12. 21. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel ezelőtt számolt be a Heol arról, hogy történelmi zarándokhellyé válhat az egykori recski kényszermunkatábor helyszíne. A központi költségvetésből 280 millió forintot különítettek el erre a célra. A portál most utánajárt, mi valósult meg a tervekből.

Nagy Sándor, a település polgármestere kérdésükre válaszolva azt mondta, tudomása szerint semmilyen munka nem folyt a területen, de közölte, hogy Somssich Tamástól, a Recski Szövetség Egyesület főtitkárától remélhetnek választ a kérdésre.

A főtitkár megerősítette, hogy valóban nem kezdtek hozzá a munkálatokhoz. Hozzátette: a késedelem okairól nemrég egyeztettek a Nemzeti Örökség Intézetének munkatársaival. A fórumon Boross Péter egykori miniszterelnök, az intézet képviselője elmondta, hogy a tulajdonviszonyok rendezetlensége miatt egyelőre nem tudtak érdemi munkát folytatni.

A terület egyébként a Magyar Nemzeti ­Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában van. Annyi bizonyos, hogy heteken belül ismét a kormány asztalára kerülhet a téma, és várhatóan jövőre valóban megkezdődhetnek a tényleges munkálatok – teszik hozzá.

A Heol felidézi: a kormány egy évvel ezelőtt döntött a kommunista diktatúra idején internáló- és kényszermunkatáborként működtetett létesítmények emlékhellyé nyilvánításáról. Akkor elhangzott, hogy a helyszíneken emlékhelyeket hoznak létre, illetve a meglévőket felújítják. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium határozott arról, hogy a meglévő Recski Nemzeti Emlékpark teljes újjáépítésére is sor kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.