Orbánt búcsúztatták a Jobbik fáklyás tüntetésén

Jobb- és baloldali tüntetők sorakoztak fel a Fidesz székháza előtt: az is eljött, aki nem szavazna a Jobbikra, az ÁSZ büntetésével sokaknál betelt a pohár.

Koncz Tamás
2017. 12. 15. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor a múlt embere, hatalmi arroganciája azt mutatja, hogy fél. Mi viszont nem félünk, és leválthatjuk: a demokrácia összefogással megmenthető – ez volt a Jobbik pénteki fáklyás tüntetésének legfőbb üzenete.

Az összefogás ezúttal nem pusztán jól hangzó szlogen: nem volt még példa arra, hogy baloldali pártok és szavazók együtt, ilyen nagy számban jelentek volna meg a Jobbik bármely rendezvényén.

Az esős idő ellenére is több ezren hallgatták a felszólalókat: elment Juhász Péter, az Együtt elnöke, Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja és sok civil résztvevő, aki magától sosem tüntetne együtt a Jobbik szimpatizánsaival, de az Állami Számvevőszék büntetésével betelt a pohár – a fegyverként használt testület sokak szerint már a demokrácia létét veszélyezteti.

Az első beszédet a jobbikos színekben induló Kovács Tamás olimpiai bajnok kardvívó mondta, akit a rákosista időkre emlékeztet a Fidesz vezetési technikája.

A kormány nem a népet szolgálja, a korrupció követhetetlen mértékű, aki nincs a rendszerrel, az ellene van – hangsúlyozta az egykori bajnok. Szerinte Orbán Viktor demokratából lett diktátor, az ország szolgálójából lett önkényúr.

Nyikos László, az ÁSZ korábbi vezetője már szakmai oldalról bírálta a számvevőszék Jobbikot sújtó bírságát: mint mondta, a szervezet valaha kard nélküli lovag volt, ami az ország és a polgárok vagyonát őrizte, és minden állítását érvekkel, bizonyítékokkal támasztotta alá. 

Domokos László vezetésének hét éve alatt viszont a szervezet eljátszotta reputációját, pártellenőrré degradálódott – munkája pedig szakmaiatlan, hiszen

be sem fejezett vizsgálati anyagokat közöl, indoklás nélkül büntet, amit aztán közgazdasági blablával próbál leplezni.

Ravasz László egykori bíró arról beszélt, hogy a kormánypárt tudatosan építi le a független bírói kart, Handó Tünde vazallusaival töltik fel a megüresedő helyeket – a renitens bírókon pedig bosszút állnak, akár családtagjaik megbüntetésével is. 

Nyikos és Ravasz szavai után hosszan zúgott a „mondjon le!”, a tömeg dühödten követelte Orbán Viktor lemondását is. A talán legnagyobb indulatokat kiváltó beszédet mégis Puzsér Róbert tartotta, aki nem kímélte a Jobbikot és Vona Gábort sem:

olyan, mintha egy vicc szereplői lennénk, a szkinhed, a rabbi és a cigány együtt küzd a demokráciáért

– mondta az újságíró-showman, aki nem felejtette el megjegyezni, hogy az antiszemita hangokat sokáig eltűrő Vona most már Heller Ágnessel is szövetkezne és a Spinoza kávéházban beszélget liberális értelmiségiekkel.

„Mégis ez az összefogás az, ami legyőzheti a NER rendszerét. A kő üti az ollót, Márai Sándor üti Bayer Zsoltot, a polgári demokrácia a korrupt diktatúrát” – emelte ki Puzsér, aki szerint nem szakad le az ég, ha az egykori gárdista leül tárgyalni az egykori SZDSZ-essel.

A legjobban várt fellépő ugyanakkor Vona Gábor volt, akit hangos Isten hozott-tal köszöntöttek a jobbikosok. A pártelnök megköszönte hívei és a többi ellenzéki párt tagjainak bizalmát is.

„Örülök neki, hogy az ellentétes politikai vélemények mellett is ennyien eljöttünk, mert van, ami közös: a szabadság védelme és féltése” – mondta a pártelnök. Szerinte a magyar ember szinte mindent eltűr, de ha a szabadságáért jönnek, akkor felkel s harcol érte. Vona Gábor úgy látja, Orbán Viktor maga is ismeri a magyar néplelket, ezért is próbálja saját magát is szabadságharcosnak beállítani, de közben saját népének a szabadságát lopja el.

Orbán olyan alkut ajánl, hogy a bevándorlók elleni védelem fejében a szabadságunkat kéri. Mi viszont nem leszünk a rabszolgái!

– hangsúlyozta a pártvezető, a tömeg pedig hosszan ismételte az utolsó mondatot. A tüntetés a Szózat elszavalásával ért véget. Bár a rendőrség nagy erőkkel készült a demonstrációra, és a Jobbik is számolt provokátorokkal, az esemény végül rendbontás nélkül fejeződött be. 

A tüntetés fél hét előtt véget ért: a közpénzből fenntartott MTI nyolc óráig nem tudósított a történtekről: a demonstráció után másfél órával mindössze néhány fényképet közöltek, és idézték a Fidelitas ide vágó politikai üzenetét. Eddig a közszolgálati Híradó.hu sem adott nagy teret az eseménynek, pár sorban szemlézték a kormányközeli 888.hu gúnyolódó tudósítását, amiben magáról az eseményről csak annyit írtak, hogy kevesen voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.