Az LMP is válaszolt az ÁSZ-nak: Orbán meghosszabbított kezéről beszélnek

Lesz dolga az ÁSZ-nak, folyamatosan érkeznek be hozzájuk az ellenzéki pártok észrevételei.

Katona Mariann
2018. 01. 05. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogtalanul és a törvényi előírásokat nem betartva büntette meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az LMP-t, legalábbis ezt állítja a párt. Szóvivőjük, Kanász-Nagy Máté ma jelentette be, hogy az őket érintő, összesen 8,8 milliós előrevetített bírság kapcsán megtették az észrevételeiket, vagyis válaszoltak a számvevőszéknek. Ebben – mint mondta – tételesen cáfolták az ÁSZ megállapításait.

Az LMP egyébként azért kapta a büntetést, mert a Hegedűs Gyula utcai pártirodájukat 400 ezer forintért bérlik havonta, márpedig az ÁSZ szerint a valós ár 600 ezer forint lenne. A párt azonban nem tudja, hogy ezt mi alapján számolták ki, hiszen bár volt kint értékbecslő, még a szakember véleményét sem ismerhették meg. Kanász-Nagy Máté hivatkozott az ÁSZ-ról szóló törvényre, amely szerint a hivatalnak nyilvánosságra kell hoznia azt a módszertant, amely alapján vizsgálódnak. A vonatkozó jogszabály 23. paragrafusa valóban kimondja: „Az Állami Számvevőszék az általa végzett ellenőrzések szakmai szabályait, módszereit maga alakítja ki, és a kialakított szabályokat nyilvánosságra hozza.” Az LMP szerint azonban ilyen nem történt.

Kanász-Nagy Máté azt is elmondta, hogy mivel a törvény szerint az ÁSZ büntetésével szemben nincs jogorvoslat, az Alkotmánybírósághoz (AB) fordulnak. Azt azonban lapunk kérdésére nem tudta megmondani, hogy pontosan milyen jogcímen. Márpedig éppen a volt társelnökük, Schiffer András írt korábban egy hosszas elemzést az Indexen arról, hogy miért nincs lehetőség ilyen esetben az alkotmánybírákhoz fordulni. „Keressük és megtaláljuk a pontos jogi formát” – a szóvivő csak ennyit mondott.

Kanász-Nagy Máté összegzése szerint a Fidesz újabb szintet lépett a demokrácia felszámolásában, az egykori fideszes képviselő által vezetett ÁSZ-t a kampány szereplőjévé tette. „Az ÁSZ a Fidesz meghosszabbított kezeként politikai alapon osztogat büntetéseket” – mondta, hozzátéve, hogy az állami szerv működése már közelebb áll a választási csaláshoz, mint a működését szabályozó törvényi feltételekhez.

Az LMP mellett a Párbeszéd is válaszolt az ÁSZ-nak, őket szintén az állítólag túl olcsó irodabérleti szerződések miatt fenyegeti büntetés. Ők is kifogásolják, hogy nem ismerhették meg azokat az adatokat, amelyek alapján a számvevők a bírság mértékét megállapították. A Párbeszéd még azt is felvetette, hogy most olyan dologért büntetnék őket, amelyeket az előző ellenőrzés során, amikor három revizor hónapokon keresztül személyesen is ellenőrizte a pártot, rendben lévőnek találtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.