Jobbik: Csökkenteni kell a várólistákat

Az ellenzéki párt álláspontja szerint ez nem járhat együtt az ellátás színvonalának csökkenésével.

MN
2018. 01. 04. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik a várólisták megszüntetését szorgalmazza, s ez álláspontja szerint nem járhat együtt az ellátás színvonalának csökkenésével.

Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt képviselőjelöltje csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint úgy értékelt: országosan hihetetlen szélsőségeket lehet tapasztalni az ellátásban, a szervezetlenség miatt előfordul, hogy egyes helyeken kis létszámmal, nehéz körülmények között fantasztikus eredményeket érnek el, míg másutt elegendő a létszám, de nem hatékony az ellátás.

Kiemelte azt is, hogy a rendszerben mind a szaktudás, mind az eszközállomány rendelkezésre áll, de nehezen elérhető a megfelelő létszámú szakszemélyzet.

A politikus kifejtette: 2017. október elején 27 962-en vártak valamilyen műtétre, és év végére sem csökkent a létszám. A legtöbben, mintegy 11 500-an szürkehályogműtétre várnak, s átlagosan 94 nap telik el a beavatkozásig; a leghosszabb időbeli várólista a gerincstabilizáló, térd- és csípőprotézis-műtétek esetében van, ahol 295 nap a várakozás – tette hozzá Varga-Damm Andrea. A politikus jelentős problémának nevezte azt is, hogy a betegek mennyi idő alatt jutnak el a diagnózisig.

A Jobbik képviselőjelöltje a megoldást a háziorvosi praxisok feltöltésében látja, ezt egyebek mellett az egyetemi ösztöndíjak kibővítésével és a külföldre ment orvosok hazacsábításával javasolja.

Felvetette azt is, hogy időkeretet kellene meghatározni arra, milyen tünettel mennyi időn belül kell felállítani diagnózist és megkezdeni a gyógyítást. Daganatos megbetegedések és keringési betegségek esetén zéró toleranciát kell hirdetni, azaz azonnal meg kell kezdeni az ellátást – jelentette ki.

A politikus továbbra is problémaként jelölte meg, hogy az állami eszközállományt magánrendelésekre is használják, vagyis az orvos ugyanabban a rendelőben és eszközökkel privát rendelést is folytat. Komoly diszharmóniaként jellemezte, hogy míg a kórházak adósságokkal küzdenek, a magánellátók mindig időben megkapják a tevékenységük után járó díjat.

Varga-Damm Andrea értékelése szerint legalább a bruttó hazai össztermék két százalékával növelni kell az ágazat finanszírozását, hogy az uniós átlagot elérje, a dolgozóknak pedig európai béruniós kezdeményezésüket ajánlotta.

Kérdésre közölte: úgy ítéli meg, hogy a minőségibb munkafeltételek, a magasabb fizetés és a hazához fűződő érzelmi viszony három olyan körülmény, amelyekre építve haza lehetne csábítani az egészségügyi dolgozók egy részét, akik a külföldön szerzett tapasztalataikat honi viszonyok között tudnák kamatoztatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.