Majdnem 40 ezer cég szűnt meg tavaly

A vállalkozások számának csökkenése egy évek óta tartó konszolidációs folyamat eredménye.

MN
2018. 01. 02. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérséklődő megszűnési számokat és stagnáló cégalapítási mutatókat hozott 2017. Az évek óta tartó cégtörlési hullám csillapodóban van, de még távol az egyensúlyi helyzet – derült ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

39 812 cég szűnt meg 2017-ben Magyarországon, ami 14 százalékkal kevesebb, mint előző évben. A cégtörlések mellett 26 903 cégalapítást tett közzé a cégbíróság, ami meghaladja a 2016-os értéket, de csupán 0,3 százalékkal.

Az alapításokat meghaladó cégtörlési számnak köszönhetően 2018 január 1-jén 533 ezer cég működik Magyarországon. A rendben üzemelő – cégbírósági eljárástól mentes – vállalkozások száma mindössze 483 ezer.

Pertics Richárd, az Opten szakértője szerint a cégek számának csökkenése egy évek óta tartó konszolidációs folyamat eredménye, ugyanakkor még nem lehet letisztult cégstruktúráról beszélni. Kétségtelen, hogy számos tekintetben javultak a céginformációs mutatók az elmúlt években, valamelyest csökkent a cégfluktuáció és a felszámolási arány, de a kép összességében még nagyon vegyes.

A cégek alapításkori várható élettartama átlagosan alacsony, az új alapítású cégek közel 80 százaléka korábbi cégekhez köthető, és a cégek ellen indított végrehajtások száma is évek óta növekszik.

2017-ben folyamatosan változott a jogszabályi környezet, és 2018-tól is számos új feladat keletkezik a vállalkozások ügymenetében. Ám a cégalapítási és a cégtörlési folyamatokat lényegesen befolyásoló tényező nem volt 2017 során, így a cégmutatók a becsülteknek megfelelően alakultak 2017-ben is.

– A hazai cégstruktúra legnagyobb problémái közé tartozik a jogi kiskapukkal történő visszaélések magas száma, a kintlévőségek behajtási nehézségei, illetve a felelősségre vonás bonyolultsága – mondta Pertics Richárd. 2018-tól több olyan jogszabály is érvénybe lép, amelyekkel ezeken igyekeznek segíteni a jogalkotók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.