Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Bíróság: Handó Tünde OBH-elnök visszaélt hatalmával

Eredménytelenné nyilvánított két táblabírósági álláspályázatot, hogy ne kelljen kineveznie Vasvári Csabát.

Lándori Tamás
2018. 03. 26. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen visszaélt jogával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde, amikor tavaly eredménytelenné nyilvánított két álláspályázatot, megtagadva ezzel a mindkétszer első helyen végzett pályázó, Vasvári Csaba bíró ítélőtáblai kinevezését – mondta ki hétfőn reggel a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság annak a munkaügyi pernek az elsőfokú lezárásaként, melyet a férfi indított. 

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon szolgáló Vasvári Csaba tavaly a Fővárosi Ítélőtáblára kiírt bírói álláshelyre pályázott. Hiába végzett azonban a pontrendszer szerint első helyen, Handó Tünde hirtelen érvénytelenné nyilvánította a pályázatot, mondván mégsem szükséges a táblabíróságon a meghirdetett, 68-as számú álláshely betöltésére. Nem sokkal később egy másik, a 83-as számú álláshelyre írtak ki pályázatot, megint Vasvári lett az első, Handó pedig megint ugyanazzal az indokkal érvénytelenítette a versenyt. A lóláb jócskán kilógott: miközben az OBH-elnök azzal érvelt, hogy nincs szükség új bíróra, egy szegedi bírót kirendeltek szolgálatra a Fővárosi Ítélőtáblára. Ráadásul az egyik álláshelyet rövidesen újra meghirdették. 

„Az, hogy az eredménytelenné nyilvánítás után egy hónapon belül egy új pályázatot írtak ki, egyértelműen alátámasztja a joggal való visszaélést” –

jelentette ki a hétfői ítéletet indokolva Horányi Cintia, a munkaügyi perben eljáró bírói tanács vezetője. Vasvári ügyvédje, Bodnár Zoltán a munkaügyi bíróságon leszögezte, Handónak három jogszerű választása lett volna a pályázat kapcsán:

A felperes és a munkaügyi bíróság egyaránt úgy látta, hogy Handó Tünde a pályázatok érvénytelenné nyilvánítását nem tudta jogszerűen megokolni. Horányi Cintia bíró aláhúzta, a jogbiztonság követelménye miatt az nem elfogadható indoklás, ha az OBT-elnök a határozatába egyszerűen odamásolja a törvény egy vonatkozó szakaszát.

Az alpereseket – a Fővárosi Ítélőtáblát, Handó Tündét és a Fővárosi Törvényszéket – a munkaügyi perben egyaránt az OBH képviselte, egy bírónő és egy bírósági titkár személyében. Egyik beadványukból az derült ki, hogy

a Fővárosi Ítélőtábla elnöke, Ribai Csilla lehetett az, aki miatt Vasvárit nem nevezték ki. 

Azt írták, Ribai „nem támogatta” a pályázat első helyezettjének a táblára való áthelyezését. (Ribai Csillát bírósági forrásaink egyértelműen Handó Tünde bizalmasának nevezték.) Csakhogy – mutatott rá Vasvári Csaba jogi képviselője – az ítélőtábla vezetőjének nincs olyan jogköre, hogy efféle személyválogatásra, az első jelölt kigolyózására ösztönözze az OBH-elnököt. Az ilyesfajta eljárás az ügyvéd szerint egyszerre sérti az állampolgárok törvényes bíróhoz való jogát, a közhivatal-viseléshez való jogot, valamint Vasvári nyomós magánérdekét is.

Bodnár Zoltán a keresetben elsődlegesen azt kérte a munkaügyi bíróságtól, hogy helyezzék hatályon kívül Handó Tünde kifogásolt döntéseit, és pótolják az elmaradt kinevezést, azaz ügyfelét, Vasvári Csabát az ítélettel helyezzék át az ítélőtáblára. A bíróság azonban úgy látta, erre nincs jogi lehetősége, csak a Handó Tünde által hozott határozatok jogellenességét állapították meg. Így

ha a másodfok helybenhagyja a hétfői ítéletet, Vasvári Csaba valószínűleg akkor sem lesz táblabírósági bíró,

csupán lesz egy jogerős döntés a kezében, amelyben az áll, az OBH elnöke, Handó Tünde jogsértő módon babrált ki vele.

Vasvári egyébként minden jel szerint élvezi bírótársai támogatását: januárban OBT-taggá választották, tavaly decemberben még jelöltként pedig egyedül kapott tapsot az úgynevezett összbírói értekezleten.

Handó Tünde és az önkény

Az Országos Bírósági Hivatal elnökét nem csak Vasvári Csaba vádolja azzal, hogy önkényesen gyakorolja hatalmát.

– A Budapest Környéki Törvényszék elnökének, Hilbert Editnek például többek szerint azért adott írásbeli figyelmeztetést, hogy így tartsa távol az OBT-taggá választástól. A Hvg.hu azt írta, végül szolgálati bíróság állapította meg, hogy nem volt alapja a fegyelmi intézkedésnek. Hilbert pedig jelenleg az OBT elnöke.

– Handó Tünde év elején annak ellenére nem nevezte ki a Fővárosi Törvényszék elnöki posztjára újra pályázó Fazekas Sándort, hogy a törvényszék bíráinak háromnegyede támogatta Fazekas pályázatát, és nem volt más induló.

– Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben alaptörvény-ellenesség miatt részben megsemmisítette a Handó által kiadott egyik belső utasítást, az úgynevezett integritási szabályzatot, megállapítva, hogy több pontja veszélyezteti a bírók függetlenségét. Pokol Béla alkotmánybírónak az a különvéleménye, hogy az egész szabályzatot meg kellett volna semmisíteni.

– Az új tagsággal felálló OBT év elején arról határozott, hogy kivizsgálják Handó Tünde közelmúltbeli kinevezési gyakorlatát.

– Időközben Ujkéry Csaba nyugalmazott Somogy megyei főbíró is pert indított Handó Tünde miatt, mivel szerinte az OBH-elnök szándékosan lejáratta. 

Az OBH felállításakor az elnöknek eredetileg olyan széles jogköröket adott volna a kormánytöbbség, ami miatt 2011-ben nemzetközi szervezetek tiltakoztak, így végül nemzetközi nyomásra kénytelenek voltak visszavenni belőle, de Handó kezében így is nagyon nagy hatalom összpontosul, amit egy félévente soros elnököt váltó bírói tanács, az OBT próbál ellensúlyozni. Handó Tünde a fideszes politikus Szájer József felesége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.