Budapest és Pest megye a leginkább fertőzött terület

A Honvédség Vegyvédelmi Zászlóalja befejezte a Pesti úti idősotthon mentesítését – hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján.

Kárpáti András - Veres László
Forrás: MTVA2020. 04. 18. 11:25
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség Vegyvédelmi Zászlóalja befejezte a Pesti úti idősotthon mentesítését – mondta Ruszin Romulusz dandártábornok, a Honvédelmi Operatív Törzs vezető helyettese a törzs szombati sajtótájékoztatóján.

Elmondta:

a katonák számos cégnél teljesítenek szolgálatot a védekezés szempontjából fontos készletek biztosítására.

Ezen a héten további 11 vállalathoz került kiküldésre a honvédelmi irányító törzs, így most már 104 cégnél, vállalatnál teljesítenek szolgálatot katonáink és rendőreink. A 11 cég alapvetően az élelmiszerbiztonság fenntartása, illetve azoknak az eszközöknek, anyagoknak a biztosításában vesz részt, ami létfontosságú ennek a vírusveszély-helyzetnek a kezelésében.

A szombati napon a Magyar Honvédség Vegyvédelmi Zászlóalja befejezte a Pesti úti idősotthon mentesítését. A majdnem egy hétig tartó munkában több mint 45 ezer négyzetméter belső területet, több mint 30 ezer négyzetméter külső területet fertőtlenítettek, és ehhez felhasználtak mintegy 1500 liter fertőtlenítőszert – tette hozzá.

Műveleti területeken továbbra is több mint ezer katonánk teljesít szolgálatot

Katonáink, akik ezekben a fegyveres műveletekben vesznek részt, mind jól vannak, nincs közöttük fertőzött. Azokon a műveleti területeken, ahol a nemzetközi parancsnok úgy dönt, hogy csökkenti a létszámot, onnan természetesen kivonják erőiket. Így került hazaszállításra a múlt héten egy kisebb kontingens – emlékeztetett a tábornok.

Mindeközben a magyar honvédség erői folytatják azt a munkát, amit megkezdtek, így részt vesznek a déli határzár biztosításában.

- Katonáink ott vannak az északi és nyugati határ mentén, és támogatják a rendőrség munkáját a humanitárius korridor fenntartásában. Találkozhatnak katonáinkkal a nagyvárosokban, ahol igyekeznek segítséget nyújtani és fenntartani a biztonságot. Katonáink ott vannak azoknak a kiemelt raktáraknak a környezetében, őrzés védelmében részt vesznek, amelyekben azok az anyagok kerültek elhelyezésre, ami valóban kritikus lehet a védekezés folyamán – tette hozzá Ruszin Romulusz.

Müller Cecília megköszönte a honvédség heroikus munkáját

A tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos megköszönte a honvédség heroikus munkáját, amit a továbbiakban is igénybe fognak venni.

1834 fertőzött személyt tartunk nyilván – közölte a főorvos, majd bejelentette, az elmúlt 24 órában újabb 16 embertársunktól kellett búcsút venni. Köztük volt egy számos betegséggel rendelkező 42 esztendős hölgy is.

– Sajnos folyamatosan emelkedik a kórházban ápolt, súlyos betegek száma, amely most 829. Közülük 60 főt kell lélegeztetőgépen tartani, a tendencia emelkedik

– figyelmeztetett Müller Cecília. A szociális intézményekben is nő a megbetegedettek és az elhunytak száma, a Pesti úti idősotthonban már 21 fő vesztette életét.

Müller Cecília elmondta: 18 idősotthon összesen 386 gondozottját regisztrálták koronavírus fertőzéssel, akik közül 286-an vannak kórházban, és 33 fő hunyt el.

A tisztifőorvos hangsúlyozta a tesztek fontosságát – a Pesti úti intézményben többször is fogják tesztelni az időseket – de szavai szerint a járvány megfékezésének ugyanolyan fontos feltétele a betegek elkülönítése.

Müller Cecília azt is elmondta: több mint százzal nőtt a kórházakban ápoltak száma, legtöbben az idősek közül kerültek ki. Változatlanul Budapest és Pest megye a leginkább fertőzött terület, itt már a 60 százalékot is meghaladta a regisztrált esetek aránya.

Ha egy családtagról kiderül, hogy pozitív a vírusra, akkor az egy háztartásban élők szoros kontaktusnak minősülnek, és tesztelni kell őket – közölte Müller Cecília. Hozzátette, aki betegnek érzi magát se dolgozni, se máshová ne menjen.

– Az egy autóban utazók esetében az utas lehetőleg a hátsó ülésen üljön, és mindenki viseljen szájmaszkot a járműben

– kérte a tisztifőorvos.

Müller Cecília úgy véli, a kórházi ágyak felszabadítására azért van szükség, hogy elkerülhessük a világ más tájain, például Olaszországban jellemző helyzetet, és minden betegnek jusson kórházi ágy, senki ne maradjon egészségügyi ellátás nélkül.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: a koronavírussal fertőzött gyerekekkel a szülők bizonyos feltételek esetén maradhatnak együtt a kórházban. Szavai szerint a betegszobához külön fürdő- és mosdóhelyiségnek kell rendelkezésre állnia, és az egészségügyi személyzeten kívül mások átközlekedése nem megengedett. A szülő sem hagyhatja el a gyermek felépüléséig az kórházat. A tisztifőorvos arról is tájékoztatott, hogy a Covid-19-ben szenvedők szervezetében a válaszreakció erős gyulladást is okozhat, ami akár maradandó károsodást okozhat egyes szervekben.

– A kezelési protokoll szerint a klinikusok a megfelelő kezelést nyújtják a gyulladásos reakció csökkentésére – tette hozzá.

Az önkormányzatok saját, szigorúbb korlátozásokat vezethetnek be a hétvégén

Kiss Róbert rendőr alezredes jelezte, szombat nulla órától vasárnap éjfélig az önkormányzatok saját, szigorúbb korlátozásokat vezethetnek be. 12 150 hatósági házi karantén van elrendelve, száma folyamatosan csökken. 75 esetben kezdeményeztek szabálysértési eljárást az üzletek korlátozott nyitva tartásával kapcsolatban – számolt be az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint egyéb védőeszközök mellett 193 karton sebészi szájmaszk, valamint 2000 karton kesztyű érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre 20 tonna össztömegben.

Az alezredes arra is kitért: A hegyeshalmi és nagylaki határátkelőnél kell számítani nagyobb várakozási időre.

Müller Cecília elmondta: a V4-ek és Ausztria tapasztalatit tekintik hazánkra vonatkozóan a leginkább mérvadónak járványügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.