Tudták, hogyan tekintsenek Hagyó elvárásaira

A BKV korábbi vezérigazgató-helyettese szerint szükség volt az AAM munkájára.

KG
2013. 09. 19. 20:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A metróprojektet irányító bizottság munkájában ő maga is részt vett, és a bizottságot az AAM Zrt. szerződéses jogviszonyban projektmenedzserként segítette – ismertette a volt BKV-vezető. Az ügyész kérdésére válaszolva a külsős cég tevékenységét „abszolút érdeminek” nevezte, hozzátéve, hogy a BKV berkein belül akkoriban nem tudták volna ezt a feladatot eredményesen ellátni.

Magát a metróberuházást az 1990-es években indult, „sok csúszást elszenvedett megaprojektként” jellemezte a tanú, aki a közlekedési vállalatnál 19 évig dolgozott, távozásáig, 2007 végéig rövid ideig a műszaki igazgatóhelyettesi pozíciót is betöltötte.

Személyi kérdésekről szólva elmondta, hogy miután 2007-ben a harmadrendű vádlott, Antal Attila átvette a BKV irányítását, szervezeti átalakításokat hozó, hét hónapos átmeneti időszak következett a cég életében. A korábbi menedzsmentből egyedül ő maga maradt meg, a távozók helyét azonban nem minden területen a legrátermettebb emberek vették át – fogalmazott.

A BKV későbbi megbízott vezérigazgatójával kapcsolatban fenntartotta korábbi nyomozati vallomását, amely szerint Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat 2007-ben beruházási irodavezetőnek vették fel a céghez, ám alkalmatlan volt beosztására, amelyet szerinte „politikai befolyásolhatóságával” érdemelt ki.

A DBR Metró Kft. tanúként meghallgatott egykori vezetője nagyrészt a vádirat állítását erősítette meg.

 

Egy tanú hasznosnak és szükségesnek ítélte az AAM Zrt. által – amelynek munkatársa volt akkor – a BKV-nak készített elemző és a metróberuházást átvilágító anyagokat a Hagyó-perben.

 

Házilagos barkácsolásnak nevezte az igazságügyi szakértő a szentendrei HÉV Batthyány tér és Békásmegyer közötti állomásain 118 millió forintért kiépíttetett utastájékoztató rendszer egyes elemeit a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó per egy korábbi tárgyalási napján.

 

Június végén a BKV Zrt.-vel a Combino villamosok népszerűsítésére szerződést kötő cég vezetőjét hallgatták ki tanúként.

 

Korábban annak a GPS Capital Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek az egyik tulajdonosát hallgatták meg, melynek kilenc és fél hónapra lobbitevékenységért 32,8 millió forintot fizetett ki a BKV.

Ügyészi kérdésre a tanú az elsőrendű vádlott Hagyó Miklósról elmondta, hogy a volt szocialista főpolgármester-helyettessel nem álltak közvetlen munkakapcsolatban. Személyesen csak a szervezeti átalakítások, a sztrájkfenyegetések és a 4-es metró témájában szervezett egyeztetéseken találkoztak. Ugyancsak korábbi vallomását megerősítve közölte, hogy „a BKV félkatonai jellege miatt a Hagyó Miklós által megfogalmazott javaslatokról tudták, azok tulajdonosi elvárásként tekintendők”. A helyettes városvezető azonban nem próbált meg a társaság döntéshozatalában a beosztásából fakadónál nagyobb befolyást gyakorolni – tette hozzá.

A közlekedési vállalat takarítási szerződéseiről szólva a tanú azt mondta, 2007 folyamán éppen a költségtakarékosság miatt kezdődött el a négy-öt takarító vállalkozással korábban kötött megbízások megújításának előkészítése. A bíró felvetésére reagálva hozzátette: sem ebben az esetben, sem más tenderek ügyében nem tud olyanról, hogy egy meghatározott cégre szabott közbeszerzési eljárást írt volna ki a BKV.

Saját távozásáról azt mondta, 2007 szeptemberében a vezérigazgató tájékoztatta arról, hogy „bizalomvesztés” miatt mennie kell a vállalattól, és bár megítélése szerint jól végezte munkáját, végül a közös megegyezéses távozás mellett döntött. A BKV által javasolt feltételek elfogadásáért cserébe az őt megillető 12 helyett végül 14 havi végkielégítést kapott – tette hozzá.

A tárgyalás végén Hagyó Miklós észrevételében arra hívta fel a figyelmet, hogy „az ügyészség egyoldalú eljárása” a csütörtöki tanúkihallgatás során is „tetten érhető”. Míg ugyanis vádlott-társai közül többen mindössze egy szerződés vagy teljesítésigazolás aláírói, addig a BKV hajdani vezérigazgató-helyettesének szignója több ilyen dokumentumon is olvasható, ezekre vonatkozó kérdés azonban nem hangzott el a tanú meghallgatásain. Az elsőrendű vádlott hangsúlyozta, nem veti fel emiatt a tanú jogi felelősségét, csupán arra akar rámutatni, hogy ügyében a nyomozó hatóságokat „nem elsősorban a tények feltárásának, hanem az ő elítéltetésének szándéka vezette”.

Antal Attila szintén észrevételben beszélt arról, hogy közvetlen felettesként megbízott a tanú munkájában. Kijelentette, az AAM Zrt. mint külső tanácsadó cég bevonása szerinte is nélkülözhetetlen lépés volt. A 2007-es vállalati átszervezésekről szólva elmondta, hogy azok tudatos központosító és költséghatékonyságot javító céllal történtek. Akkori számításaik alapján az átalakítástól évente mintegy kétmilliárd forint megtakarítást reméltek. A harmadrendű vádlott szerint miután a tanú munkaviszonya megszűnt a BKV-nál, helyére azért nevezte ki Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat, mert alkalmasnak ítélte a posztra.

A vádirat szerint a BKV számára szükségtelen szolgáltatásokra kötött szerződések alapján a vezetési tanácsadó cégnek 133,5 millió forintot fizettek ki 2008. április 22-ig, Balogh Zsolt negyedrendű vádlott, megbízott vezérigazgató felmondásáig. A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig nagyjából 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. A bizonyítási eljárás október 1-jén újabb tanú kihallgatásával folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.