Hogyan erősítsük táplálkozással az immunrendszerünket a vírussal szemben?

Egy a CNN honlapján megjelent cikk arra kereste a választ, hogy a koronavírus-járvány terjedése közben milyen ételek fogyasztásával óvhatjuk meg leginkább az egészségünket, illetve azt is vizsgálták, hogy a különböző gyógyszerek szedése mennyire óv meg a

Forrás: CNN.COM2020. 03. 25. 19:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az interneten terjedő egyes hírek ellenére nem létezik olyan csodaétel vagy csodatabletta, amely garantáltan megvédene minket a koronavírus ellen – mondta el a megszólaltatott dietetikus.

Melissa Majumdarm olyan ételek fogyasztását ajánlja, amelyek erősítik az immunrendszert, elmondása szerint a zöldségek és a gyümölcsök rendszerint ilyen tápláléknak számítanak.

A szakértő lajstromba vette a legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek szerinte hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, s ezekhez külön ajánlotta a megfelelő ételeket.

A béta-karotin, ami átalakul A-vitaminná, amely nélkülözhetetlen az erős immunrendszerhez., mert elősegíti a toxinok és más a szervezetbe kerülő idegen anyagok elleni védekezést – mondta a szakértő.

A béta-karotin bevitel legjobb módja a sárgarépa, a mangó, a sárgabarack, a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli, a tök, a batáta és a sárgadinnye fogyasztása.

A C-vitamin jótékony hatása közismert, a szervezet védekezőképességének egyik kulcsa, s a dietetikus legalább napi 200 milligrammos adagot javasol.

A narancs, a grapefruit, a kivi, az eper, a kelbimbó, a piros és a zöld paprika, a brokkoli, a főtt káposzta és a karfiol fogyasztásával akár fedezhető is a fentebb említett napi 200 mg C-vitamin mennyiség.

A D-vitamin egy olyan fehérjét termel, amely más káros anyag mellett elpusztítja baktériumokat és a vírusokat is – mondta el dr. Michael Holick, a Bostoni Egyetem szakértője, aki több mint 500 tanulmányt és 18 könyvet adott ki a D-vitaminról. Holick szerint a télen gyakorta előforduló D-vitamin hiány gyengítheti az immunrendszert, így adva teret ezáltal felső légúti fertőzéseket okozó vírusfertőzések kockázatának.

A D-vitamint bőségesen tartalmazó ételek: zsíros halak (lazac, szardínia), tojás, tej, sajt, gyümölcslé, tofu és gomba.

A cink többek között segíti az immunrendszer sejtjeinek növekedését és differenciálódását, a táplálkozási szakember szerint a cinket tartalmazó kiegészítők lerövidíthetik a megfázással járó kellemetlen tünetek időtartamát.

A cink legjobb természetes forrásai a bab, a csicseriborsó, a lencse, a tofu, a dúsított gabonafélék, a diófélék, a vetőmagok, a búzacsíra, az osztriga (beleértve a konzerveket is), a rák, a homár, a marhahús, a sertésborda, a sötét húsú baromfi és még a joghurt is.

A fehérje kulcsfontosságú építőeleme az immunsejteknek és az antitesteknek, és döntő szerepet játszik immunrendszerünk munkájának segítésében.

A fehérje állati és növényi eredetű forrásokból is származhat, mint a hal, a baromfi, a marhahús, a tej, a joghurt, a tojás és a túró, valamint a diófélék, a magvak, a babfélék, és a lencse.

A probiotikumok és a prebiotikumok hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez, ezáltal támogatva immunrendszerünket – magyarázta Melissa Majumdarm.

A probiotikumok természetes forrásai közé tartoznak az úgynevezett erjesztett tejtermékek, mint például a joghurt és a kefir, valamint az érlelt sajtok. Az prebiotikumok megtalálhatóak a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a banánban, a hagymában, a fokhagymában, a póréhagymában, a spárgában, az articsókában és a babban.

A szakértő külön is szólt a hidratálás fontosságáról.

Egy kis kiszáradás már fizikai stresszt is okozhat az emberi szervezetnek – mondta a dietetikus, aki szerint a nőknek napi 2,7 liter (91 uncia), a férfiaknak napi 3,7 liter (125 uncia) folyadék fogyasztása az ajánlott, amiben benne vannak a lédús gyümölcsök, vagy a levesek is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.