Az interneten terjedő egyes hírek ellenére nem létezik olyan csodaétel vagy csodatabletta, amely garantáltan megvédene minket a koronavírus ellen – mondta el a megszólaltatott dietetikus.
Melissa Majumdarm olyan ételek fogyasztását ajánlja, amelyek erősítik az immunrendszert, elmondása szerint a zöldségek és a gyümölcsök rendszerint ilyen tápláléknak számítanak.
A szakértő lajstromba vette a legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek szerinte hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, s ezekhez külön ajánlotta a megfelelő ételeket.
A béta-karotin, ami átalakul A-vitaminná, amely nélkülözhetetlen az erős immunrendszerhez., mert elősegíti a toxinok és más a szervezetbe kerülő idegen anyagok elleni védekezést – mondta a szakértő.
A béta-karotin bevitel legjobb módja a sárgarépa, a mangó, a sárgabarack, a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli, a tök, a batáta és a sárgadinnye fogyasztása.
A C-vitamin jótékony hatása közismert, a szervezet védekezőképességének egyik kulcsa, s a dietetikus legalább napi 200 milligrammos adagot javasol.
A narancs, a grapefruit, a kivi, az eper, a kelbimbó, a piros és a zöld paprika, a brokkoli, a főtt káposzta és a karfiol fogyasztásával akár fedezhető is a fentebb említett napi 200 mg C-vitamin mennyiség.
A D-vitamin egy olyan fehérjét termel, amely más káros anyag mellett elpusztítja baktériumokat és a vírusokat is – mondta el dr. Michael Holick, a Bostoni Egyetem szakértője, aki több mint 500 tanulmányt és 18 könyvet adott ki a D-vitaminról. Holick szerint a télen gyakorta előforduló D-vitamin hiány gyengítheti az immunrendszert, így adva teret ezáltal felső légúti fertőzéseket okozó vírusfertőzések kockázatának.
A D-vitamint bőségesen tartalmazó ételek: zsíros halak (lazac, szardínia), tojás, tej, sajt, gyümölcslé, tofu és gomba.
A cink többek között segíti az immunrendszer sejtjeinek növekedését és differenciálódását, a táplálkozási szakember szerint a cinket tartalmazó kiegészítők lerövidíthetik a megfázással járó kellemetlen tünetek időtartamát.