Újabb koronavírus-gyógyszert engedélyezhetnek az USA-ban

Placebós kontrollcsoporttal végzett kísérletek erősítették meg a Remdesivir nevű gyógyszer hatékonyságát a koronavírus ellen, így hamarosan jóváhagyhatja a medicinát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet. Az eredetileg ebola ellen használt szer akár négy nappal csökkentheti a Covid-19-el fertőzött páciensek gyógyulását.

2020. 04. 30. 15:24
null
Pécs, 2011. május 9. Tablettázott gyógyszer a Pécsi Tudományegyem gyógyszertárában. A világ vezetõ gyógyszeripari cégei közép-európai országokban is végeztetnek humán gyógyszerkísérleteket. A tesztek egyik helyszíne Pécs, ahol a gyógyszerek hatását önkéntes pácienseken próbálják ki. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc Fotó: Kálmándy Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan jóváhagyhatja a Remdesivir nevű gyógyszernek az új koronavírus elleni használatát az amerikai Éelelmiszer- és Gógyszerfelügyelet (FDA), miután a több mint ezer páciensen nemrégiben végzett kutatás rendkívül biztató eredménnyel zárult – számolt be róla a Foreign Policy. Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) által finanszírozott kísérlet azt mutatta, hogy az eredetileg ebola elleni szerrel kezelt betegek akár négy nappal korábban gyógyultak meg, mint a placebóval kezelt társaik. – A reménykeltő adatok világosan mutatják, hogy a Remdesivir jelentősen lerövidíti a felépülés időszakát – fogalmazott Anthony Fauci az USA járványügyi hatóságának (NAID) az elnöke szerdán este, a Donald Trump elnökkel közös sajtótájékoztatóján.

A Remdesivir hatásosságát tesztelő klinikai vizsgálat februárban indult az USA-ban a NIAID felügyelete alatt, és már biztató eredmények is születtek. Mint korábban beszámoltunk róla, a Chicagói Orvostudományi Egyetem a Remdesivirt kidolgozó Gilead gyógyszergyárral együtt folytatott második és harmadik fázisú klinikai vizsgálatokat száznál is több, zömében súlyos állapotú önkéntesen, akik többségét egy héten belül hazaengedték a kórházból. Mindössze ketten veszítették az életüket, ami meglehetősen jó eredménynek számított, mivel a kritikus állapotú betegeknek átlagosan a hatoda-hetede nem éli túl a Covid-19-et. Az újabb kísérlet pozitív eredményei pedig azért is fontosak, mert nagyobb számú önkéntesen végezték azokat, és a Chicagóban még hiányzó placebo kontrollcsoportokat is szerveztek. Ezzel együtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óvatosságra int, hiszen vannak még bizonytalanságok a Remdesivir alkalmazhatóságával kapcsolatban. Például egy másik friss kísérletben, amelyet 10 kínai kórház 237 betegén végeztek, csak az enyhébb tüneteket mutató páciensek esetében jelentkezett a medicina kedvező hatása.

A hidroxi-klorokin nevű malária elleni szert – amelynek egyébként Magyarország az egyik első számú gyártója a világon –, már korábban jóváhagyta az FDA a Covid-19-es betegek kezelésére. Ezen kívül több, már forgalomban lévő gyógyszert is használhatónak tartanak a kutatók a koronavírus ellen. A Darunavir, a Nelfinavir és a Saquinavir nevű antivirális szerek mellett a kutatók fókuszában van a Moexipril nevű vérnyomáscsökkentő, valamint a Daunorubicin és a Mitoxantrone nevű orvosság, amelyeket kemoterápiás kezelések során alkalmaznak. A listán szerepel a fájdalom- és lázcsillapító hatású Metomizol, valamint egy második generációs antihisztamin, a Bepotastine is. A Rosuvastatin nevű koleszterincsökkentő gyógyszert pedig az egyik legígéretesebbnek nevezte az Utsouthwestern.edu nevű amerikai orvosi szakportál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.