időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Czeglédy Csabára van pénze az önkormányzatoknak?

Magyar Nemzet
2021.04.27. 10:35
Czeglédy Csabára van pénze az önkormányzatoknak?

Erzsébetváros és Terézváros lakói azt látják, hogy önök füstös szobákban hoznak meg fontos döntéseket – hangoztatta napirend előtti felszólalásában Oláh Lajos (DK). A Gyurcsány-párti politikus szerint „nem kell a cirkusz, hanem zöld területeket akarnak a lakók”. – Itt lenne a helye a valódi nemzeti konzultációnak – vélekedett Oláh Lajos, megjegyezve: – önök végig háborút vívtak az önkormányzatokkal járványkezelés helyett, miközben Európában együttműködnek velük.

– Miért nem törölték ezzel egy időben az ingyenes parkolást, és miért nem hagyják abba az önkormányzatok kivéreztetését? – tette fel kérdését a képviselő, majd miután Orbán Balázs kifejezte egyet nem értését, gúnyosan reagált erre a szocialista képviselő: – Miért nem olvas utána? Hát azt sem tudja, hogy miről beszél, államtitkár úr!

– Fiatal voltam, de emlékszem arra az időszakra, amikor az önök kormányzása idején mintegy nyolcezer állami feladatból 3500-at hárítottak az önkormányzatokra anélkül, hogy maga az állami támogatás emelkedett volna

– mondta válaszában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. A parlamenti és stratégiai államtitkár rámutatott arra, hogy míg a kormány adósságkonszolidációt és olyan gazdaságpolitikát indított el, amellyel az önkormányzatok bevételei megkétszereződtek, az önkormányzatok adót emelnének válság idején, hasonlóan a 2010 előtti időszakban.

– Nincs pénze fejlesztésekre az önkormányzatoknak, de Czeglédy Csaba megbízására van?

– tette fel költői kérdését a miniszterhelyettes, utalva arra, hogy tavaly Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere a veszélyhelyzetre hivatkozva kötött egy szerződést az adócsalás miatt eljárás alatt álló Czeglédy ügyvédi irodájával.

Az államtitkár hozzátette: az önkormányzatok pénzügyi helyzete továbbra is stabil.

– Kompetenciahiánnyal küzdenek, hiszen a beruházásaik minden esetben megdrágulnak, miközben jelentős, 3000 milliárd forintot kap Budapest fejlesztésekre

– közölte az államtitkár, aki szerint jól jelzi a budapesti önkormányzatok kiváltságos helyzetét, hogy megállapodás született a kormány és a főváros között Budapest közös fejlesztésére.

Szócsata az országgyűlésben

„A Jóisten mentse meg Magyarországot attól, hogy még egyszer a baloldal rendelkezhessen az uniós források felett”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.