A házasságnak egészségvédő szerepe van

A boldogság megtapasztalása mellett a házasságnak egészségvédő szerepe van, valamint a munka minőségére is kihat – derült ki a házasság hete alkalmából megrendezett konferencián. A szakértők szerint éppen ezért fontos megszólítani az egyedülállókat, valamint azt a három és fél millió embert is, aki házasságban él.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 17. 16:04
null
20210209 Győr Házasság hete Győr- házaspárok Képen: Bartal Orsi Bartal Máté, Bartal Gergő Bartal Lilla Bartal Kinga Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld Fotó: Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan azt hiszik, hogy az egyéni vágyak megélése ad boldogságot, pedig akkor leszünk boldogok, ha egymásnak tudunk adni, ha közösségben tudunk élni

 – hangsúlyozta a házasság hete alkalmából megrendezett Egyensúly munkában, családban című konferencián Skrabski Fruzsina. Az eseményt lebonyolító Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány elnöke szerint a magyarok döntő többsége házasságban szeretne élni, tudatos egyedülállók szinte nincsenek Magyarországon, csak olyanok, akiknek valamiért nem sikerül párt találni. A mozgalomnak éppen ezért az egyik küldetése az, hogy az egyedülállóknak segítsen társra találni, ugyanis a házasságnak, a későbbiekben pedig a gyerekekkel való foglalkozásnak nagyon fontos egészségvédő szerepe van. Az alapítvány elnöke mellett a házasság hete országos koordinátora ugyanakkor rámutatott: 

amellett, hogy a házasságban való boldog élet a párt boldogítja, és a gyermek szempontjából is fontos, kihat a munka minőségére is, utóbbinak pedig gazdasági vonatkozásai vannak. 

Herjeczki Kornél szerint ezért fontos megszólítani és segíteni azt a három és fél millió embert, aki házasságban él. 

A kelet-közép-európai házasságokat jellemezve, a Sapientia Hittudományi Főiskola tanára négy szempontot emelt ki, amelyek véleménye szerint – szemben a Nyugattal – a házasságok többségére érvényesek. Papp Miklós görögkatolikus pap úgy véli, 

házasságkötéskor nemcsak igent mondunk a társunkra, hanem nemet mondunk a többi lehetőségre is. A házasság szakaszait – beleértve a mélységeket is – ugyanazzal az emberrel éljük meg. Papp Miklós szerint az is fontos szempont, hogy minél több dologban, de főleg etikában, hitben hasonlítanak a felek, valamint a házastársak saját családi spirituális szokásokat alakítanak ki.

A tegnapi konferencián a 15. házasság hete programsorozat fővédnöke, Herczegh Anita is részt vett. Áder János köztársasági elnök felesége a tanácskozáson egy Lackfi János-művet olvasott fel, amelyben a szerző arról elmélkedett, mennyire fontos a férfiak tudatos jelenléte a családban. A programsorozat pénteken is folytatódik, amikor az Evangélikus Női Misszió szervezésében ifjú házasok vallanak az elköteleződésről, szombaton pedig a krízisek összekovácsoló erejéről hallhatnak egy szakmai előadást a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség YouTube-csatornáján.

Borítókép: Házasság hete Győrben. A képen a Bartal család (Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.