Egyre gyorsabban terjed az omikron alvariánsa

Rusvai Miklós virológus szerint egész biztos, hogy a BA.2 már Magyarországon is jelen van.

Forrás: Hír TV, Infostart2022. 02. 01. 17:45
null
20200521 Budapest A Synlab Hungary KFT elérhetővé tette koronavírus szerológiai antitest vizsgálatot. Fotó: Kurucz Árpád KÁ Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen biztos, hogy már Magyarországon is jelen van a koronavírus omikron variánsának új, BA.2 változata hívta fel a figyelmet a Hír TV-nek nyilatkozva Rusvai Miklós. A virológus szerint mivel azonban idehaza nem folyik olyan részletes adatelemzés, mint máshol, ez még nem került napvilágra. 

A témában megjelenő sajtóhírek szerint az omikron lopakodó alvariánsa amelyet 2021 decemberében Indiában és Dél-Afrikában azonosítottak eddig 47 országban jelent meg.

 A dán adatok szerint a BA.2 mintegy másfélszer fertőzőbb lehet, mint a BA.1, amely jelenleg a globálisan szekvenált minták 98,8 százalékát adja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványügyi szakértője ugyanakkor kiemelte: egyelőre úgy tűnik, hogy az új változat, amelyik most válik dominánssá a Fülöp-szigeteken, Nepálban, Katarban, Indiában és Dániában, nem okoz súlyosabb megbetegedést. Boris Pavlin továbbá kijelentette: a védőoltások továbbra is hasonló védelmet nyújtanak az omikron különböző változataival szemben.

Azt, hogy azok az emberek, akik a BA.1-hullám idején fertőződtek meg, védettek lesznek-e a BA.2-vel szemben, egyelőre nem lehet tudni – mondta Egon Ozer. Az amerikai infektológus szerint ha a korábbi BA.1-es fertőzés nem véd a BA.2-vel szemben, akkor ez a hullám egyfajta kétpúpú tevére fog hasonlítani.

Borítókép: A Synlab Hungary Kft. laboratóriuma (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.